Това са най-популярните автомобилни цветове

  • 04.04.2024 11:50 /
  • 2185 /
  • 0
Това са най-популярните автомобилни цветове

Германският химически концерн BASF публикува класация на популярността на автомобилните цветове. Първата „тройка“ остана непроменена - бяло, черно и сиво.

Така през 2023 г. 29% от колите на световния пазар са бели, 21% са сиви и 20% са черни. В Европа тези цветове представляват 81% от продажбите на нови автомобили. Останалите 19% са хроматични нюанси (червено, синьо, кафяво и други).

Обикновено белият цвят присъства в стандартната линия на всеки модел. Но, както отбелязва BASF, през годините той губи популярност, отстъпвайки място на черното. Например в Европа тъмно-сивото доминира от 2018 г.

Освен това цветовите предпочитания на европейците варират в зависимост от страната. Германците предпочитат синьо (11%), испанците и британците предпочитат червено и оранжево (9%), французите предпочитат зелено (6%). Но най-често италианците купуват автомобили в ярки цветове - 30%.

Най-продаваните автомобили в света си имат нов лидер за първи път от 20 г. СНИМКИ

Цветовите предпочитания на шофьорите също така зависят и от категорията на автомобила. В Европа бяло-сиво-черната гама е лидер във всеки сегмент, но хроматичните цветове варират. Купувачите на компактни модели избират синьо (12%), червено (4%) и зелено (2%). Сред градските автомобили и малките градски кросоувъри се търсят червени (8%) и сини (9%).

BASF прогнозира, че цветовите предпочитания ще се променят през следващите години. Това се дължи на факта, че производителите все повече включват ярки нюанси в стандартната гама.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ