Това е причината в Китай да има толкова много гробища на изоставени нови коли ВИДЕО

  • 05.09.2023 8:11 /
  • 6930 /
  • 2
Това е причината в Китай да има толкова много гробища на изоставени нови коли ВИДЕО

Гробищата на изоставени автомобили в Китай се обясняват (включително) със спада на интереса към услугата за споделянето на автомобили.

Интернет беше залят от видеа на цели полигони с изоставени коли в Китай. По принцип това са електрически превозни средства и често дори никога не са били използвани.

В повечето случаи те показват признаци на изоставяне: около тях растат плевели, а обикновено боядисаната им в бяло каросерия е покрита с прах.

Освен това проблемът не е възникнал сега, а се е натрупвал през годините: изоставени коли са забелязани още през 2019 г.

Хората обаче си задават въпроси: защо толкова много излишни коли, как тези коли се озоваха в гробището и какво ще се случи с тях?

Отговорът на тази главоблъсканица е грандиозният упадък на някога процъфтяващия китайски пазар за споделяне на електрически автомобили, подобно на това, което се случи преди няколко години със схемите за споделяне на велосипеди. 

През последното десетилетие в Китай бяха създадени хиляди компании за споделено пътуване, подплатени с щедри правителствени стимули за закупуване на електрически автомобили. Субсидиите обаче намаляха през 2019 г.

Тази промяна, съчетана с други фактори, включително липса на свободни места за паркиране и значителен напредък в новото поколение електрически превозни средства, доведе до факта, че старите бързо остаряват и повечето амбициозни стартиращи компании фалират.

Експертите се надяват, че местните власти в крайна сметка ще намерят нови приложения за нежелани или конфискувани превозни средства, може би чрез повторно използване на техните батерии или рециклиране на ценните материали, използвани в производството им.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Горублянския
    05.09.2023 17:00
    Дайте ги насам
  • Expert
    05.09.2023 19:35
    Това ли е търсеният ефект за щадене на природата и намаляване на вредните емисии?!? С производството на тези коли, за да има файда оттях, трябва да направят пробег от поне 150000-200000 км, за да има реален спад във вредните емисии, а сега са само в ущърб на екологията и околната среда!