Топ мениджър на BMW разкри колко ще е пробега на бъдещите елмобили на марката, всички ахнаха

  • 27.09.2022 9:37 /
  • 8499 /
  • 1
Топ мениджър на BMW разкри колко ще е пробега на бъдещите елмобили на марката, всички ахнаха

Ръководителят на програмата по минимизиране на емисиите на въглероден диоксид на BMW Efficient Dynamics Томас Албрехт разкри пределният запас от ход на бъдещите електромобили на марката. Топ мениджърът заяви, че благодарение на цилиндричните акумулатори от шесто поколение автомобилите на BMW ще могат да изминават до 1000 километра с едно зареждане, но не и повече. 

"Не смятаме, че допълнително увеличение на пробега ще е необходимо", каза Албрехт в интервю за британското списание Autocar.

В момента BMW използва клетки от пето поколение, но към 2025 година всичките марки на групата - от MINI до Rolls-Royce, ще преминат на акумулатори от шесто поколение с по-голяма плътност на енергията и по-добър енергообмен.

Според оценките на BMW, процесът на зареждане ще стане с 30% по-бърз, с толкова ще се увеличи и отдалечената автономност. 

Техническите особености на перспективните батерии вече са разкрити: цилиндричните акумулатори ще бъдат с 10-20% по-леки от съществуващи призматични клетки, а химическият им състав ще е такъв, че делът на кобалта ще се намали, а на лития, напротив, ще се увеличи. Освен това, новите батерии Gen6 ще бъдат и по-дълготрайни, макар, че Албрехт не посочи конкретни характеристики. 

Батериите от шесто поколение за автомобилите на BMW ще бъдат произвеждани от китайският акумулаторен гигант CATL, баварците обаче разглеждат и други варианти. 

Преди две седмици американският стартъп ONE показа хибридни безанодни клетки с обем 240 амперчаса: партньори по проекта са именно BMW, а масовото производство на акумулатори от този тип е планирано за  2026 година.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Largo
    28.09.2022 9:47
    Баварец комплексарец за комплексари както винаги и зимата щом падне сняг се започва буксуване и поднасяне по завoйте а комплексара вътре си мисли,че е най най