Тънка сметка: Ако натиснете този бутон, разхода на колата пада драстично

  • 01.07.2024 8:15 /
  • 6058 /
  • 0
Тънка сметка: Ако натиснете този бутон, разхода на колата пада драстично

Експерт обясни на шофьорите какви оборудване и системи в колата консумират гориво. Опитните шофьори, които следят разхода на гориво, знаят много добре, че работещият климатик увеличава значително разхода на бензин.

Факт е, че компресорът, който е ключова част от цялата система, се задвижва от двигателя чрез ремък. Нека да разберем колко този факт влияе върху разхода на гориво.

Според експерти от организацията на немските автомобилисти ADAC, работата на климатика в града увеличава разхода на гориво с до 20% - това се равнява на приблизително един литър гориво. На магистралата тази цифра пада до 6% (приблизително 0,3 литра на 100 км). Изчисленията са базирани на автомобил със среден разход на гориво от пет литра на 100 км, което е доста икономичен показател. Средно се смята, че включването на климатика увеличава разхода на гориво с 10-15%.

Консумацията на гориво може да бъде увеличена и друго оборудване и системи. Енергията за задействането на тези системи идва от електричеството, а то се складира в акумулатора. Той от своя страна се зарежда от генератор (алтернатор), задвижван от двигателя.

С други думи, повишеното потребление на електроенергия води и до допълнително потребление на бензин. Експерти от ADAC са изчислили, че за всеки 100 W консумирана електроенергия разходът на гориво се увеличава средно с 0,1 литра на 100 км.

След въвеждането у нас  на задължителното използване на дневни светлини през цялата година, въпросът за икономията на гориво и консумацията на електроенергия стана още по-актуален за шофьорите.

Някои се опитаха да спестят пари, като използват странични светлини или фарове за мъгла, други инсталираха дневни светлини с консумация на енергия от около 8 W (за светодиоди) - използването на къси светлини заедно с други свързани светлини консумира приблизително 200 W. По този начин бе възможно да се спестят до 0,2 литра на 100 км.

Списък на оборудването, консумацията на енергия и влиянието му върху разхода на гориво

Таблицата  предоставя информация за консумацията на електроенергия от различни елементи на оборудването и тяхното влияние върху разхода на гориво.

Тези цифри ще помогнат на собствениците на автомобили да разберат по-добре колко допълнително гориво се консумира от различните системи и оборудване на превозното средство и какви разходи ще изисква това.

 

КОМЕНТИРАЙ