Тийнейджър успя да влезе в 25 коли Tesla в различни страни

  • 19.01.2022 9:22 /
  • 2527 /
  • 1
Тийнейджър успя да влезе в 25 коли Tesla в различни страни

Светът се опитва да премине на електромобили, но постоянно се сблъсква с все нови и нови проблеми. И при това опасенията с пробега не са основните. Хората повече се безпокоят от надеждността на технологиите на автономното шофиране и проникването в транспортните средства, но не по стария начин, с чупенето на ключалките, а по новия, отдалечения на хакерите. 

Последното скоро може да излезе изцяло на преден план. Това го доказва и историята на един 19-годишен младеж, който с лекота успя да получи пълния контрол върху над 25 електромобила Tesla в 13 страни по света. 

Самоучката-програмист Дейвид Коломбо е написал, че е успял да проникне в автомобилите и може да прави с тях каквото си поиска. От безобидното - да усили музиката до край и да отвори вратите и прозорците, да мига с фаровете и така нататък. 

При това Дейвид се притеснява, че не може да намери собствениците на колите и да им съобщи за тяхната уязвимост. Работата е там, че почти всеки може да проникне в колата, ако в нея не са активирани забраните за подобни "нахлувания". За да бъдат те активирани, просто трябва да се влезе в настройките на колата и да се изключи "мобилния достъп" в менюто за "безопасност". 

Тоест, тук не става дума за проблем с софтуерното обезпечение, а "за вина на собственика", както пише Дейвид в профила си в Twitter.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Толерантен
    19.01.2022 13:37
    Защо вобще тогава има такава възможност.