Тези японци: Намериха прост начин да се прогнозира, кога ще ви се счупи двигателя

  • 11.10.2022 9:57 /
  • 108496 /
  • 5
Тези японци: Намериха прост начин да се прогнозира, кога ще ви се счупи двигателя

Изследователи от университета Тохоку (Япония) са разработили метод за анализ за прогнозиране на степента на износване на двигателя, като на тази база се прави и оценка. Японците твърдят, че техният анализ е без аналог в света, пише Факти бг.

Буталните двигатели използват възвратно-постъпателно движение за преобразуване на енергията от горенето. Най-сериозните повреди в такива двигатели възникват, когато няма маслен филм върху повърхностите. Това води до повишено триене на частите и бързо износване. 

Буталата, цилиндрите, биелите и другите части от вътрешността на един двигател с вътрешно горене се нуждаят от постоянно смазване, докато са в движение.

Но за да се провери ефективността на смазването и да се определи степента на износване, са необходими дългосрочни и скъпи тестове. Прогнозирането и изчисляването на износването без тестове до този момент се смяташе за невъзможно.

Измислиха проверка на двигателя на колата без сложни тестове и апаратура - 2

Но група учени от Института по динамика на флуидите на университета Тохоку, ръководена от професор Джун Ишимото и Honda Motor Co., Ltd. разработиха специален метод за многофазов анализ.

Те не само моделират и прогнозират трибологичните свойства (клон на физиката за контактното взаимодействие на твърдите тела по време на тяхното относително движение), но също така определятп степента на дъгообразна деформация на буталния щифт като причина за блокиране на мотовилката.

„С този метод за прогнозиране ще бъде по-лесно да се предотвратят ненужни повреди в автомобилните двигатели“, казва Ишимото, но към момента не разкрива подробности за откритието си.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Zulu
    11.10.2022 19:12
    Такива анализи се правеха още преди 30, ако не и повече години. На ръка. А сега са усъвършенствани с компютърни симулации.
  • Мартин
    12.10.2022 22:02
    В момента в който го пипне български майстор е заминал.
  • Истински механик
    13.10.2022 7:32
    Това са пълни глупости!
  • stefanaki
    15.10.2022 20:25
    Mалоумници
  • A."T..I......LA
    16.12.2022 12:57
    Точно тъй е и аз затуй здраво смазвам магарешкото бутало преди завиране отзад -напрао у перделяшкия рай ма кара !