Tesla представи най-бързия сериен електромобил в света ВИДЕО

  • 13.06.2021 9:20 /
  • 4154 /
  • 1
Tesla представи най-бързия сериен електромобил в света ВИДЕО

Американската компания Tesla представи най-бързия си електрически автомобил - Model S Plaid. Презентацията беше водена лично от ръководителя на компанията Илон Мъск.

Версията Plaid се разработва от поне две години: прототипи бяха забелязани по време на тестове още през 2019 г. Новата модификация беше обявена като част от януарското представяне на обновените Model S и Model X, но едва сега Мъск даде подробности за нея.

Model S Plaid използва три електромотора с увеличена мощност до 1020 к.с. За да се увеличи мощността, се е наложило да се разработи технология за покриване на медната намотка на ротора с въглеродни влакна. Подобрени са и батериите, но все още не са разкрити технически подробности.

Формата на отделните елементи на каросерията отново е оптимизирана, което спомага за намаляване на коефициента на аеродинамичното съпротивление до 0,208. Това е най-ниският показател сред серийните автомобили. Коефициентът на съпротивление на стандартния Tesla Model S е 0,24.

Кой е по-бърз: Битка на електромобилите BMW iX3, Tesla Model Y и Nio ES6 ВИДЕО

За да се подобри ефективността на намаляване на топлината в електродвигателите и батериите, е използвана модифицирана термопомпа. Тя може да се използва за отопление на салона  в студено време. Благодарение на тези подобрения пробегът на електромобила е увеличен с 30% през зимата, а също така е намалена наполовина консумацията на енергия за отопление на салона.

Model S Plaid може да ускори от 0 до 97 км/ч (60 мили в час) само за 1,99 секунди. Седанът изминава четвърт миля за 9,23 секунди. Максималната скорост е 322 км/ч. Заявеният пробег след зареждане е 624 км.

Инженерите са усъвършенствали бързото зареждане. Сега Model S може да измине 300 км за 15 минути.

Не е истина какво изпадна от Tesla по време на движение ВИДЕО

В САЩ Model S Plaid ще струва от 129 990 долара. Според Илон Мъск първите 25 екземпляра на супербързата Tesla вече са изпратени на клиентите.

През следващото тримесечие Tesla ще може да произвежда по хиляда автомобила Model S Plaid на седмица. Засега производствените обеми са ограничени до няколкостотин бройки седмично. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • FireBG
    14.06.2021 14:28
    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/