Тази страна-членка на ЕС получи завод за коли от най-големия производител в света

  • 25.12.2023 10:01 /
  • 3895 /
  • 1
Тази страна-членка на ЕС получи завод за коли от най-големия производител в света

Един от най-големите световни производители на електрически автомобили, китайската компания BYD, ще открие първия си европейски завод за производство на електрически автомобили в Унгария. Това съобщи в петък министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, пише Факти бг.

BYD ще построи завода близо до южния унгарски град Сегед и се очаква да създаде хиляди работни места в региона.

Проектът "ще бъде една от най-големите инвестиции в икономическата история на Унгария", каза Сиярто, добавяйки, че правителството ще предостави на BYD финансови стимули за изграждането на завода, което според него ще бъде обявено официално по-късно.

Според Сиярто изграждането на завода „ще укрепи допълнително позицията на унгарската икономика, допълнително ще укрепи основите на дългосрочния икономически растеж и допълнително ще укрепи позицията на Унгария в глобалния преход към електрически превозни средства“.

През последните години Унгария се стреми да се превърне в глобален център за производство на литиево-йонни батерии в епоха, когато правителствата все повече се стремят да ограничат парниковите емисии чрез преминаване към електрически превозни средства.

Южнокорейската компания Samsung, китайската CATL и други компании построиха заводи в Унгария, предизвиквайки негативна реакция от някои местни жители и екологични групи, които се тревожат за въздействието върху околната среда.

Сиярто каза, че решението на BYD да отвори свой завод в Унгария е взето след 224 кръга от преговори между компанията и унгарското правителство.

BYD, която е най-големият глобален конкурент на Tesla в производството на електрически автомобили и вече има фабрика за производство на електрически автобуси в унгарския град Комаром. Но планираният завод в Сегед ще бъде първото широкомащабно начинание на китайския автомобилен производител за производство на електрически автомобили в Европа.

Сегед се намира близо до границата на Унгария със Сърбия и железопътен коридор, който унгарското правителство разработи с Пекин като част от китайската инициатива „Един пояс, един път“, глобална търговска инициатива.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • IBOOO
    25.12.2023 12:55
    KRUMPIRANI KOMUNISTI !