Тази новина за новото поколение на Sandero взриви феновете на Dacia

  • 20.06.2023 8:55 /
  • 36327 /
  • 0
Тази новина за новото поколение на Sandero взриви феновете на Dacia

Следващият Sandero ще бъде позициониран в гамата на Dacia като базов електрически автомобил. Моделът Dacia Sandero след пет години ще се превърне в евтин електрически автомобил.

В разговор с British Autocar Денис Льо Вот, главен изпълнителен директор на румънската марка Dacia, каза, че със смяната на поколението Sandero ще получи изцяло електрическа версия, но двигателите с вътрешно горене вероятно ще останат в експлоатация - като част на хибридни електроцентрали.

Електрическата кола ще бъде базирана на платформата CMF-BEV, която е разновидност на глобалната архитектура CMF-B.

Европейският Sandero, който се представя на местния пазар под марката Dacia, стъпи в третото si поколение в края на 2020 г. Жизненият цикъл на моделите на Renault Group е приблизително 7-8 години, така че четвъртото поколение се очаква през 2027 или 2028 г., а електрификацията на Sandero не може да бъде избегната.

Според Autocar до 4-5 години Sandero ще стане електрически автомобил и ще се превърне в бюджетна алтернатива на Renault 5.

Ръководителят на Dacia Денис Льо Вот потвърди, че марката ще направи всичко възможно да запази цената на електрическата версия на Sandero, за да остане един от лидерите в своя сегмент на европейския пазар. За да постигне това, компанията е готова да се откаже от „допълнителните“ опции като бързо зареждане.

Очаква се Sandero EV да получи малка батерия и да не може да се похвали с впечатляващ пробег. Според Льо Вот повечето собственици на такива автомобили нямат нужда от това: той посочи като пример друг електрически модел, Spring.

Според статистиката тези, които карат Spring, изминават средно само 16 километра на ден с пробег от 225 километра с едно зареждане.

Ръководителят на Dacia каза, че ако създаде Spring отново, ще намали батерията му (26,8 киловатчаса) наполовина.

Друга мярка, която ще направи Sandero един от най-достъпните електрически автомобили в сегмента, може да бъде съставът на самата батерия. Разработват се батерии на основата на натрий - те са по-малко обемни, тежки, но сравнително евтини за производство.

Главният дизайнер на Dacia Дейвид Дюран също говори за следващото Sandero. Той намекна, че моделът от ново поколение ще прилича повече на Bigster , отколкото на настоящия Sandero.

Възможно е да стане по-"офроуд" поради по-големия просвет. Следващото, четвърто поколение Sandero ще остане в експлоатация до 2034 или 2035 г.

 

КОМЕНТИРАЙ