Тайната падна: Ето как ще изглеждат салоните на колите в бъдеще

  • 11.12.2019 8:40 /
  • 1923 /
  • 0
Тайната падна: Ето как ще изглеждат салоните на колите в бъдеще

Автомобилът отпреди 100 години принципно не се отличава от съвременния в плана на ергономиката. Същия волан, същите кресла, капак, багажник, врати на панти, педали ръчна спирачка, фарове, огледала и така нататък. 

И принципни промени не трябва да се очакват, докато колата все още се управлява от шофьор. Но всичко може да се промени  в най-близкото бъдеще, с оглед на внедряването на автопилотите

Безопасността като крайъгълен камък на прогреса

Автомобилите, които могат да управляват сами себе си, съществуват още днес. Засега те са малко на брой, но технологията на автоматично движение с всяка година се усъвършенства. 

Подобни проекти имат компаниите Tesla, Volvo, Uber, Google Waymo, General Motors.

В момента проблемите с безопасността по отношение на автономните автомобили все още са доста актуални. В новините периодично се появява информация, как поредната кола с автопилот е участвала в катастрофа заради несъвършенството на сензорите и изкуствения интелект, попаднал в доста сложни атмосферни и други условия. 

Предполага се обаче, че благодарение на големия брой появяващи се постоянно модерни технологии автономното транспортно средство в крайна сметка може да се окаже по-безопасно от транспортното средство, управлявано от човек. 

Бъдещето е днес 

Общата идея се свежда до това, че автономната кабина на транспортното средство може да стане мобилна гостна. Прозорците на транспортните средства, предното стъкло и покрива - да са дисплеи. 

Ще се използват триизмерни холограми за изобразяването на динамичен визуален режим. Например, предупреждения за ремонти на пътя, ями, хлъзгави участъци. 

Проектирането на допълнителната реалност може да изобразява интерактивни игри или туристическа информация за забележителностите, около които върви колата, историята на региона и така нататък. 

Максимален комфорт

Днес дългите пътувания изискват от шофьора сериозна концентрация, физическа издържливост. В бъдеще всичко ще има опознавателно-развлекателен характер. 

В допълнение към интерактивните стъкла кабината може да бъде изпълнена с естествен камък или дърво с вграден интерфейс, сензори за управление и приглушено осветление. 

Пътниците, което няма да се нуждаят от таблото с приборите за шофьора, ще могат да пътешестват чрез достъпа до развлекателните системи. 

Задължително сочещите напред седалки вече няма да са необходими. те ще се превърнат в удобни кресла, които ще се въртят около себе си, ще се движат по желание. 

Искаш да си сам, завърташ се на 180 градуса. Искаш да си говориш или да си поиграеш с останалите, връщаш креслото в изходната му позиция. 

Любопитна технология на бъдещето ще стане "звуковият мехур". Това е своеобразен непроницаем от звука пашкул, в който човек без притеснения ще може да разговаря по телефона. При желание салонът може пък да бъде запълнен със силна музика и да се спретне дискотека. 

Естествено, вече няма да е необходимо шофьорът да следи за пътя - за това ще отговаря изкуствен интелект. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ