Такова партньорство скоро в автоиндустрията не е имало, а и ще ни спасява живота

  • 05.08.2020 8:11 /
  • 661 /
  • 1
Такова партньорство скоро в автоиндустрията не е имало, а и ще ни спасява живота

Bridgestone, най-големият световен производител на гуми и каучукови изделия, в сътрудничество с Microsoft разработи първата в света система за проследяване на повреди по гуми.

Тези проблеми са доста сериозни, тъй като причиняват около 30% от всички пътнотранспортни произшествия.

Проблемите с гумите могат да бъдат разделени на четири основни групи: неподходящо налягане, износване, неравномерно износване и повреда поради бордюри, неравности или предмети на пътя.

За щастие вече са предприети мерки за значително намаляване на щетите от повечето от тези проблеми.

В Европа система за наблюдение на налягането в гумите (TPMS) е задължителна за всички превозни средства, произведени от 2012 г., и помага на автомобилистите да избегнат проблеми с ниско налягане.

Редовната поддръжка на гумите и навременната им подмяна предпазват от повреди и износване.

Изключение са повредите на гумите, които често не могат да бъдат определени без подробен ръчен преглед и които могат да възникнат по всяко време. Повредените гуми могат да доведат до пътнотранспортни произшествия.

Те могат също така да повлияят негативно на други части на превозното средство, например да причинят повреда на колелата и по този начин да създадат допълнителен потенциален източник на опасност за автомобилистите.

Тази празнина може да бъде затворена. Системата за мониторинг на щетите на Bridgestone позволява отчитане на щетите в реално време.

Системата използва облачната инфраструктура MCVP във връзка със съществуващите данни от сензора, получени с помощта на вече инсталирани технически средства, и използва алгоритми за откриване на събития, които засягат повърхността и рамката на шината.

В резултат на това водачът ще може незабавно да получи известие за заплахата и да предприеме необходимите действия за коригиране на тази ситуация.

Към днешна дата няма аналог на тази система за мониторинг на пазара.

Алтернативите ще изискват инсталирането на допълнителен хардуер.

Тази система за мониторинг на повредите на гумите има и други ценни приложения. Системата вижда не само кога е възникнала щетата, но и къде е настъпила. По този начин системата осигурява по-широка оценка на инфраструктурата и състоянието на пътищата, което може да се използва за уведомяване на отговорните служби за наличието и разположението на дупките и други опасности. Бъдещите автономни превозни средства също могат да се възползват от системата - тъй като превозните средства предават информация за местните опасни точки на други участници в движението наблизо, както и изпращат информация до хранилища в облак.

В момента новата система за мониторинг на щети от Bridgestone е налична за всички производители на автомобили, които използват MCVP. Сътрудничеството с Microsoft също позволява на Bridgestone да доразвие това решение, за да го приведе в съответствие с изискванията за автопарка и ключовите автомобилни партньори по целия свят.

От своя страна, работата с Bridgestone помага на Microsoft да развие екосистема от партньори и дава възможност на потребителите на MCVP да интегрират решенията на тези партньори в собствените си проекти. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Fat Emilyano boy
    06.08.2020 7:49
    и ако го измислят за моторите и велосипедите ще бъде велико