Тайни от кухнята: Как се избират имената на автомобилите

  • 21.12.2021 9:39 /
  • 2746 /
  • 1
Тайни от кухнята: Как се избират имената на автомобилите

Силвия, мениджър по стратегиите на кръщаването на модели в департамента по маркетинг на Renault, разкри тайни "от кухнята" за работата на този отдел и своята роля в "изследването на имена". 

Принципите на подбора 

Няколко десетилетия имената на автомобилите на марката са започвали с буквата R (от Renault), след което е идвало някакво числов. Но с времето повечето модели започнали да получават "живи" имена - те са по-убедителни и по-добре се запомнят, смисленото име винаги предизвиква емоционален отзвук. 

"Живите" имена позволяват да се експериментира с тяхната дължина и звучене. Кратките имена, като Clio и ZOE, подхождат за компактните, градски, динамични автомобили. А дългите и солидните, като Talisman, работят добре за големите модели от представителния клас, обяснява Силвия. 

Някои имена излизат извън предела на първоначалните концепции и са станали част от автомобилната история. Например, Espace (пространство от френски) отразява вместимостта на салона, а Twingo въплъщава взривната енергия и динамиката на модела.

Имената, с които автомобилът излиза на пазара, винаги са резултат от многогодишни обмисляния и търсене. 

Екипът на Renault, занимаващ се с маркетинга, дизайна, разработката на концепции за продуктите и юридическите въпросни, тясно си сътрудничат един с друг, а понякога се обръщат за помощ и към бранд агенции. 

Всичките имена трябва да съответстват на автомобили, техните преимущества и обещанията, които се дават на клиентите. 

Три основни метода за подбор

Първо, може да се обърнем към "класиката" и да изберем име, което свързва миналото на марката с бъдещето. Например, в Renault взимат оригиналното име Mégane и го осъвременяват, превръщайки го в Mégane E-TECH Electric - новият технологичен хечбек, който ще излезе на пазара в началото на 2022 година. 

Втори, може да вземем име от постоянно попълващият се списък с патентовани имена на Renault.

Трето, новите имена се измислят в хода на творческото търсене. 

Изводи  

Първоначалният списък с десетки имена постепенно се намалява въз основа на редица юридически, лингвистични и културни експертизи във всичките страни, където ще се продава автомобилът. В окончателния списък попадат три имена. Те се представят на топ мениджмънта и на генералния директор, които взимат окончателното решение. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Алф
    21.12.2021 15:50
    Имената се измислят така , че да напомнят празниците на Мелмак .