Страшна опасност дебне пътниците в повечето американски автомобили ВИДЕО

  • 18.08.2020 8:23 /
  • 2052 /
  • 0
Страшна опасност дебне пътниците в повечето американски автомобили ВИДЕО

Наскоро стана катастрофа с Tesla Model Y, в резултат на която гърбът на седалката на пътника до шофьора се огъна назад. Седалката е отговаряла на стандарта за безопасност FMVSS 207, с който са фиксирани изискванията към възлите за закрепване и монтиране на седалката. 

Проблемът, както стана ясно по-късно, е в това, че тези изисквания по никакъв начин не влияят върху безопасността и проблемът дори не е в особеностите на конструкция на Теслата. 

"Това, което вие ще бележите, когато прочетете FMVSS 207, е колко е стар този стандарт. В него са описани условията за изпитания на седалки без колани за безопаснот. При това стандартът не е променян вече десетилетия. Той е приет през 1966 година", обяснява инженерът с голям опит в разработките на автомобилни седалки, работил в TS Tech Americas, Джордж Хетцер.

Стандартът FMVSS 207 предвижа изпитания на статичното натоварване и по никакъв начин не засяга динамичната здравна, която може да се изпита само по време на катастрофи - огромния натиск, проявяващ се само в част от секундата. 

Този пропуск Хетцер обяснява много лесно. Програмите за краш-тестове имат ограничен бюджет и затова са съсредоточени върху основните типове катастрофи - челен и страничен удар. 

В САЩ съществува още и тест при удар с умерена сила в задната част на колата, при който се проверява здравината на резервоара. 

"Много пъти сме призовавали NHTSA да обнови стандарта. Европейският стандарт за безопасност на седалкте е малко по-друг, но ние смятаме, че и той не е достатъчно добър", казва изпълнителният директор на Центъра за автомобилна безопасност в САЩ Джейсон Левин.

По данни на Министерството на транспорта на САЩ през 2019 година в страната са загинали 36 000 души в резултат на катастрофи. 

КОМЕНТИРАЙ