Стана ясно защо най-големите гамени зад волана карат Mercedes-Benz, BMW и Audi

  • 10.02.2020 8:34 /
  • 6816 /
  • 0
Стана ясно защо най-големите гамени зад волана карат Mercedes-Benz, BMW и Audi

Много собственици на разкошни автомобили, чийто социален статус трябва да е по-висок от средния, често се държат зад волана на автомобила си като гамени. 

Този проблем се забелязва не само в България, но и в други страни, заради което в мрежата се публикуват не малко мемета, обясняващи поведението на собствениците на автомобилите от марката Mercedes-Benz, BMW или Audi.

Естествено, не всички се държат гаменски на пътя, но шегите по адрес на тези коли не са случайни.

"Отговорите са еднозначни: егоистични мъже, спорещи, инатливи, неприятни и недоверчиви, доста по-често са собственици на автомобили от премиум класа, като Audi, BMW или Mercedes-Benz", се казва в пресрелийз, посветен на изследване. 

В изследването са участвали 1982 финландски шофьора, а също и са били анализирани техните типове личност. 

Идеята, която вдъхновила водещия автор на изследването професорът по социална психология от Хелзинския университет Ян Ерик Льонквист, гласи, че шофьорите, "които минават на червено, отнемат предимство на пешеходците, и, по правило, шофират безразсъдно и твърде бързо, по-често си купуват германски автомобили". 

Той е знаел, че изследванията от миналото са показал, че шофьорите на разкошни автомобили по-често от останалите игнорират правилата за движение по пътя и шофират "неетично", 

Но останало неясно, защо те постъпват така. Може би, богатството ги развращава?  

Льонквист се опитал да отговори на въпроса: какви хора притежават тези автомобили? В хода на изследването станало ясно, че това са по-малко отзивчивите, по-малко добрите и по-невнимателните мъже. 

При това той не намерил никаква връзка между женската егоцентричност и разкошния автомобил. 

"Тези черти на характера също обясняват защо дадените шофьори нарушават правилата за движение по пътищата по-често от другите", обяснява ученият. 

Изследването е показало, че организираните, амбициозните, уважаваните и ефективните хора също често избират премиум автомобилите, желаейки да създадат образ на самодостатъчност и надеждност. 

Разликата между тези два типа шофьори, независимо от това, какви коли карат те, се вижда по маниера на шофиране. 

КОМЕНТИРАЙ