Стана ясно кои са причините, заради които харесваме миризмата на бензин

  • 12.02.2023 11:50 /
  • 14742 /
  • 0
Стана ясно кои са причините, заради които харесваме миризмата на бензин

Учени от университета в Ливърпул са се опитали да намерят отговора на въпроса защо на много от хората им харесва миризмата на бензин.

Според специалистите има две основни теории: психологическа (свързана с нашите спомени) и физиологична (свързана с начините за възнаграждение в нашия мозък), информира The drive.

Психологическа

Първата, наред с други неща, обяснява защо харесваме миризмата на ванилия, лимон или бор (дотолкова, че брокерите понякога изкуствено насищат с тези аромати в опит да продадат апартамент по-изгодно).

Стана ясно кои са финалистите за отличието "Световна кола на годината 2023" СНИМКИ

Според изследователите нашата обонятелна система е достатъчно близо до частите на нашия мозък, които обработват емоциите, така че миризмите могат да предизвикат приятни спомени.

И така, можем да свържем миризмата на бензин със страхотно пътуване, почивка, с комфортно придвижване.

Физиологична

Втората теория е свързана с това, че малко количество бензол в бензина притъпява нервната ни система, като ни дава временно чувство на еуфория, щастие и блаженство.

Бензолът е по-малко от 1% в бензина, но нашите рецептори са в състояние да го уловят. Това също обяснява защо много хора харесват още повече миризмата на състезателен бензин: той съдържа повече бензол от обикновения бензин.

Бензолът обаче е токсичен и може да причини нарушаване на краткосрочната памет и внимание. Доста опасно е да се вдишва дълго време или във високи концентрации.

Изследователите нямат нищо против факта, че шофьорите от време на време се наслаждават на „приятни спомени“, като вдишват бензинови пари на бензиностанция, но не препоръчват да се остава там твърде дълго. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ