Стана ясно кои са най-популярните цветове на колите през 2021 година

  • 30.12.2021 9:50 /
  • 2901 /
  • 0
Стана ясно кои са най-популярните цветове на колите през 2021 година

Американска компания за доставка на бои за автомобилната индустрия Axalta Coating Systems проведе традиционното си проучване за най-популярните цветове през изминалата година.

Бялата боя заема първо място сред цветовете за автомобили в световен мащаб през последните 10 години, но търсенето ѝ постепенно намалява.

В същото време интересът към сивата боя расте бързо: тя се изравни по популярност с черната, а в Европа дори изпревари бялата и стана лидер в местния рейтинг.

Според проучването, тридесет и пет процента от всички нови автомобили са боядисани в бяло. Делът на черните и сивите автомобили е еднакъв - по 19%, като делът на последните се е увеличил с 4% в сравнение с 2020 г.

Класация на електромобилите, от които собствениците са най-доволни СНИМКИ

Четвърто и пето място заемат сребристото и синьото със съответно девет и осем процента, следвани от червеното (пет процента), кафявото/бежовото (три процента), зеленото и жълтото (по един процент).

Останалите цветове получиха по-малко от един процент.

Белият цвят е бил най-популярният през 2017 г., когато 39% от всички нови автомобили са били боядисани в бяло. През тази година тя загуби три процента, а на най-големия автомобилен пазар в света - Китай - седем процента наведнъж.

Класация на най-добрите в технологично отношение автомобили

Европа е единственият регион, в който преобладават новите сиви автомобили - 27%. Сребристите автомобили са най-популярни в Южна Америка (23%), а черните - отново в Европа (22%), където са водещи в луксозния сегмент.

Червените автомобили се движат най-често по пътищата на Северна Америка, където заемат 8 % от пазара. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ