Стана ясно кой е най-обтекаемият сериен автомобил в света ВИДЕО

  • 24.03.2023 11:50 /
  • 13201 /
  • 0
Стана ясно кой е най-обтекаемият сериен автомобил в света ВИДЕО

Автомобилният научно-изследователски институт на Китай проведе аеродинамични тестове на новия електрически седан AION Hyper GT от компанията GAC Motor.

Според техните резултати се оказва, че коефициентът на съпротивление Cx при този модел е само 0,197, което го прави най-ниският сред всички произвеждани днес шосейни автомобили.

За сравнение: американският Tesla Model S, който е аналог по тегло и размер на AION Hyper GT, има Cx от 0,235, което е с 20% по-лошо.

Тук трябва да се отбележи, че според паспортните данни AION Hyper GT има коефициент на съпротивление 0,19. Но GAC подчерта, че посочената стойност е от значение за модификациите със система от камери за обратно виждане - без странични огледала. За независимите тестове на Автомобилния изследователски институт е използвана стандартна кола със странични огледала.

Енергийната ефективност е критична за електрическите превозни средства, тъй като позволява по-дълъг пробег, без да се увеличават размерът и капацитетът на батериите, които са тежки. Подобряването на рационализацията е един от начините за повишаване на енергийната ефективност.

AION Hyper GT беше представен в самия край на 2022 г., той е изграден на чисто електрическата платформа AEP 3.0, която по принцип не предполага използването на двигатели с вътрешно горене.

Представиха най-евтиния Harley-Davidson, ето какво оборудване има СНИМКИ

Сред характеристиките на модела са механизмът за отваряне на предните врати тип "крило на пеперуда" (нагоре и настрани) и усъвършенствана система за автопилот (работи по данни от 39 сензора и камери).

Dodge пусна най-бързия и мощен "масъл кар" в историята ВИДЕО

Hyper GT се предлага във версия със задно предаване и един двигател с мощност 250 250 кВт (340 к.с.) и 434 Nm въртящ момент. Ускорението от място до 100 км/ч отнема само 4,9 секунди.

На вътрешния китайски пазар продажбите на новия автомобил ще стартират през април./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ