Срамота: БГ електрическо камионче ще се сглобява в Германия

 • 28.09.2021 7:46 /
 • 7084 /
 • 2
Срамота: БГ електрическо камионче ще се сглобява в Германия

България вече произвежда електрически лекотоварен автомобил, който се сглобява в Русе от части и елементи, изцяло разработени у нас. Колата е на българската компания "Син Карс Индъстри", която предстои да изнесе процеса по сглобяване в Германия.

Това стана ясно в понеделник по време на конференция "Към по-зелено бъдеще" в "София тех парк", на която беше представен и самият електромобил, пише Стандарт нюз бг.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева посочи, че със средствата по Плана за възстановяване и развитие ще могат да се реализират много подобни "зелени инвестиции".

Финалното сглобяване на автомобила скоро ще се премести в Германия, посочи Росен Даскалов, основател и изпълнителен директор на компанията. Годишно се очакват да се произвеждат около 20 000 бройки.

"Автомобил, който е произведен в България от фирма, неизвестна на пазара с този вид продукт - ще е много по-трудно да влезем на пазар. Освен това автомобилната индустрия в областта, където сме се насочили – Бавария, освобождава страшно много кадри.

Знаете, че конвенционалното производство в момента куца и ние имаме възможност да си намерим уникални инженери и хора с опит да работят за нас и вече имаме такива, които сме привлекли", обясни причините за преместване на финалното сглобяване в Германия Даскалов.

Електрическите лекотоварни автомобили ще са под марката L CITY и ще се сглобяват в тясно сътрудничество с германската компания L City Automotive GmbH. Частите обаче ще продължат да се произвеждат в Русе. През септември 2021 Син Карс Индъстри АД се представи и на изложението IAA Mobility 2021 в Мюнхен.

Гамата на L CITY ще включва няколко лекотоварни версии, които напълно да покриват т. нар. last mile-доставки - снабдяване на магазини, куриерски услуги, ремонтни услуги, социални услуги, общински комунални дейности и други.

L CITY ще се предлага в няколко модела с различна големина на товарния отсек, което ще позволява товарен обем до 16м3 и до 1300кг полезен товар.

Планира се в бъдеще и сглобяването на електрически камиони и автобуси лека серия (до 12м дължина), базирани на технологиите и батериите, които Син Карс вече има разработени.

Българският лекотоварен електрически автомобил за градски условия е разработен чрез световни иновации по отношение на фотоволтаичните панели, които са вградени в товарното пространство. В резултат на това при слънчево време машината връща до 20% от капацитета на батерията за ден. Това означава, че реалният пробег е около 250 - 300 километра", обясниха от компанията.

PV панелите са разработени заедно с финландската фирма VALOE Oyj – лидер на европейския пазар по качество и иновативност на продуктите си.

Министър Везиева уточни, че националният план за възстановяване и развитие, по който България трябва да получи до 2026 г. 12.6 млрд. лв.,. ще предложи много възможности за зелени, иновативни производства.

"Не бих казала, че е много скъпо зеленото. Така изглежда, но не само за нас. Иновациите по отношение на зелените технологии са бъдещето", каза Везиева.

За производството си на иновативни лекотоварни електромобили фирма "Син Карс Индъстри" заложи на набиране на капитал през Българската фондова борса. Всички предложени 2 млн. акции бяха купени при фиксираната цена от 1 лв. за брой. От БФБ съобщиха, че презаписването е било близо 3 пъти, т.е. търсенето е било за около 6 млн. лв.

Реализирани са 6 сделки. Най-голямата беше за 1 942 800 акции, следващата - за 30 000 акции, третата - за 20 000 акции, четвъртата - за 6 000 акции, петата за - 1 000 акции, и шестата - за 200 акции. Първата оферта е за 97.14% от цялата емисия.

Преди излизането на борсата "Син Карс Индъстри" бе с капитал на стойност 18.5 млн. лв., като вече е привлякла извънборсово първия си нов акционер - това е софтуерната компания "Ви Ки Ей Солюшънс" ЕООД, която е придобила 500 хил. акции.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Охридски
  28.09.2021 8:25
  Не Е срам а Голям скок за новия лидер от ПП (Пропадането Продължава)Киро Лъжеца във Неизвестноста и къде ще кацне скоро ще видим дано онази вода със която го поляха го заведе направо във канализацията.........????
 • затова
  29.09.2021 5:47
  пък в България ще се сглобява евектромобил на фалирала германска фирма с мъдрото покровителство на Радев от българо-албански олигарси.