Спипаха Toyota в голяма измама

  • 01.05.2023 9:22 /
  • 16815 /
  • 0
Спипаха Toyota в голяма измама

Toyota бе осъдена за фалшифициране на краш тестове на бюджетни модели. Неназован източник е казал на японската корпорация за нечестното тестване на пасивната безопасност при страничен удар.

Вътрешно разследване потвърдило правилността на твърденията на вътрешния човек: оказва се, че евтините Toyota, Daihatsu и Perodua са преминали краш тест с модифицирана вътрешна облицовка на предните врати, докато на серийните автомобили са били монтирани облицовки, които могат да доведат до травми. 

Председателят на Toyota Motor Акио Тойода вече се извини на клиентите по целия свят. 

Неправомерното поведение на дъщерното дружество Daihatsu (отговорно за "бюджетните" автомобили на Toyota за азиатските пазари) е определено като "абсолютно неприемливо и предаващо доверието на клиентите".

Според оценките на корпорацията 88 000 автомобила са изложени на риск в Тайланд, Малайзия, Мексико и страните от Персийския залив.

В резултат на вътрешно разследване се оказа, че облицовките на вратите са модифицирани на Toyota Yaris ATIV, Toyota Agya и техните "клонинги" преди краш теста, така че ако страничните въздушни възглавници бъдат разгърнати, острите ръбове на защитната облицовка няма да повредят манекена.

Сега японската компания ще трябва да тества отново "бюджетните си модели" с подходящите части, както и да замени облицовката на вратите на вече продадените автомобили.

Спрени са доставките на автомобили от рисковата група.

Скандалът с Daihatsu не е първият случай, в който дъщерна компания излага компанията майка.

Миналата година Hino провокира "дизелгейт" на вътрешния пазар: оказа се, че подразделението за търговско оборудване е фалшифицирало данни за дизеловите емисии в продължение на почти две десетилетия.

 

 

КОМЕНТИРАЙ