Шок: Африканци превърнаха Лада Нива в невиждано офроуд чудовище ВИДЕО

  • 01.08.2023 8:44 /
  • 3542 /
  • 0
Шок: Африканци превърнаха Лада Нива в невиждано офроуд чудовище ВИДЕО

В Африка сглобиха откачена Лада Нива с двигател V8 и 37-цолови гуми. В YouTube канала Cars.co.za беше пуснато видео, което описва процеса по създаване на SUV-а, способен да щурмува пясъчни дюни и дори малки скали.

Всичко започнало, след като офроуд ентусиастът Андрис Нортие от Южна Африка решил да си направи високопроходимо превозно средство от съветската Нива: човекът не искал да разфасова скъпа кола за целта, а един от познатите му имал Lada 4x4, адаптирана за офроуд.

Lada Niva не е най-популярният автомобил в Южна Африка, но през 1980-те и 1990-те години на миналия век в Южна Африка руските всъдеходи са били официално внасяни в страната. 

Сега е трудно да се намерят резервни части за тези автомобили, но Андрис Нортйе излиза от ситуацията: в неговата "Нива" от колата донор е останала само  каросерията, а шасито, двигателят и трансмисията са заимствани от Toyota.

Под капака е монтиран атмосферен 4.0-литров V8 1UZ. Аргументите в полза на японския двигател са относителната наличност на резервни части, надеждността и възможността за дългосрочна работа при високо натоварване без прегряване.

Стандартното окачване отстъпва място на оси от Land Cruiser 80, добавени са дълготактови амортисьори, спортни пружини и спирачки.

С гигантски 37-инчови гуми Maxxis Bighorn и 450-милиметров ход на окачването, високопроходимият автомобил с късо междуосие е способен да се катери по скали, без усилие да се движи по дюни и успешно да се състезава по пресечен терен.

Крос-кънтри способността на Niva-та са ограничена от възможностите на трансмисията: трудно е да се намери такава скоростна кутия и диференциали, които да отговарят на натоварването на V8 1UZ.

АвтоВАЗ също планира да модифицира мащабно класическата "Нива": SUV-ът трябва да получи 16-клапанови двигатели от Lada Vesta, подобрен интериор и модернизирани спирачки.

Серийното производство на Niva Legend с актуализираното оборудване е планирано за 2024 г., но вече се произвеждат експериментални партиди автомобили.

 

КОМЕНТИРАЙ