Шофьорите са в шок, тези автомобили изчезват от пазара

  • 14.03.2022 8:16 /
  • 18561 /
  • 1
Шофьорите са в шок, тези автомобили изчезват от пазара

При закупуване на нов автомобил от малкия или компактния сегмент все по-рядко възниква въпросът дали той да бъде с 3 или с 5 врати.

В последните години предлаганите модели с 3 врати намаляха драстично, тъй като търсенето също спадна в цяла Европа. Моделите с 5 врати са съвсем малко по-скъпи от тези с 3 врати, но в същото време дават възможност за по-широко приложение и по-лесно използване на втория ред седалки.

Единственото изключение е култовото MINI, което се продава много успешно и във варианта си на класически хечбек с 3 врати.

Производителите на автомобили оптимизират своята гама според потребителските предпочитания и по тази причина моделите с 3 врати намаляват. След скорошния си фейслифт един от най-купуваните малки автомобили Ford Fiesta вече се предлага само с 5 врати.

Конкурентът Volkswagen Polo също остави в миналото версията с 3 врати. При по-големия Golf нещата са идентични - и той вече е наличен само с 5 врати. Не е по-различна ситуацията при Opel - през 2018 г. приключи ерата на Astra с 3 врати, а през 2019 г. и при Corsa.

Тривратите варианти на Peugeot 208 и 308 също вече не се предлагат. При Hyundai развоят е същият - моделът i20 с 3 врати бе спрян през 2018 г., а i30 с 3 врати - през 2016 г.

Въпреки че моделите с 3 врати имат по-спортен имидж, потребителите се насочват към практичността на версиите с 5 врати. Тази тенденция изглежда необратима към днешна дата. Намаленото търсене е главната причина малките коли с 3 врати да изчезват. Подобна съдба сполетя по-рано малките и компактни кабриолети.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Теодор
    15.03.2022 6:33
    В шок съм от драскачите на блиц