Шофьорите изреваха от тази новина за цените на колите втора ръка

 • 23.01.2023 8:40 /
 • 10064 /
 • 2
Шофьорите изреваха от тази новина за цените на колите втора ръка

Цените на колите втора ръка са се повишили с около 30% през последната година и ще продължат да растат. Това може да ги приближи дори и до почти новите, казват представители на ресорните асоциации.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка казва, че цените на т. нар. вторичен пазар са се вдигнали с поне 30 на сто.

"Оттук-нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест с по-високи цени".

Българинът предпочита кола втора ръка, допълва Доросиев, като посочва, че: "2022 година са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба".

Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили казва, че изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили.

Около 33 хиляди нови коли са били  продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-а, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила, отбелязва Александър Костадинов.

"Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили. Следствието е , разбира се, от това, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха. Ние се надяваме, че тази година ще е позитивна, но без очаквания, че могат да се случат чудеса", допълни търговецът.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • гном
  23.01.2023 14:37
  те старите коли по качествени от новите едни боядисани тенекии и гният след 7-8 години ,само японките държат акачество останалите скръб отвсякъде
 • Expert
  25.01.2023 21:00
  Също така фактори за нежеланието за покупка на нов автомобил у нас са и автокражбите, завистта на комшиите, неадекватното ценообразуване и високи надцекнки с които работят дилърите у нас.