Собственикът на електромобил бе отвлечен от колата си, изживя най-големия си кошмар ВИДЕО

  • 09.10.2023 9:19 /
  • 5227 /
  • 1
Собственикът на електромобил бе отвлечен от колата си, изживя най-големия си кошмар ВИДЕО

53-годишният шотландец Брайън Морисън се прибирал от работа около 22 часа, когато новата му китайска електрическа кола MG ZS EV (SAIC Motor) на стойност 30 хиляди паунда започнала да проявява характер.

Когато Морисън наближил кръговото кръстовище и се опитал да спре, колата не се подчинила. Педалът на спирачката спрял да работи, а самата кола продължила да се движи с 50 километра в час.

Все пак той успял на магия да заобиколи кръговото. Следвал прав участък и човекът си помислил, че ако си махне крака от педала на газта, колата щяла да намали от самосебеси, но отново това не се случило.

Така шофьорът се озовал заключен в собствената си кола, движеща се с постоянна със скорост от 50 км в час.

Движейки се без да може да спре, пред автомобила вече се появили входове към улиците на града, където имало светофари, пешеходни пътеки, хора, затова мъжът изпаднал в паника  и се обадил на спешния номер 999.

В крайна сметка три полицейски патрула се притекли на помощ на отвлечения от собствения си електромобил британец. Полицейските коли карали пред, отстрани и зад ужасения шофьор.

Понеже колата не могла да спре сама, на полицаите се наложило да извършат така нареченото „контролирано спиране“ на електрическия автомобил.

Те казали на Морисън умишлено да се блъсне в микробуса им и колата да спре в резултат на препятствието, това обаче не се случило. Колата продължавала да работи, затова служителите на реда трябвало да седят в микробуса, докато пристигне техник.

Механикът провел диагностиката, която приключила с огромен списък с грешки, които никога преди той не бил виждал.

Всичко обаче завършило добре за собственика на колата, той като той върнал електромобила в салона и в крайна сметка нямало пострадали. Това обаче не е първият път, когато електрическите превозни средства се държат по този начин, казват от полицията. И признаха, че не разбират съвсем как се действа в такива случаи.

Професор Роберто Метер, компютърен учен и преподавател по сигурност в Университета в Йорк, заяви пред MailOnline: "Това е рядка, но потенциална опасност, която може да се случи и много на други шофьори".

Въпреки че е трудно да се каже какво е причинило проблема, може да е имало проблем с "шината за данни", комуникационната система на EV, която прехвърля данни вътре в компютъра, или дори да има дистанционна атака на сигурността.

"Най-доброто ми предположение е, че колата е претърпяла неправилна синхронизация в комуникацията между основната софтуерна система и сензорите", каза професор Метер.

Това може да се дължи на неизправност на системата за прехвърляне на данни или на "претоварване".

"Колата не можеше да спре, защото такава грешка не би позволила да бъдат изпратени други команди към основната система, която не можеше да ги обработи."

За разлика от конвенционалните бензинови автомобили, които използват фрикционно спиране, електромобилите използват система, наречена "регенеративно спиране", която включва компютъра на автомобила.

"Като цяло електрическите автомобили трябва да бъдат толкова безопасни, колкото дизеловите или бензиновите автомобили по отношение на спирачната им система", казва Амин Ал-Хабайбех, професор по интелигентни инженерни системи в университета в Нотингам Трент, пред MailOnline.

"Електрическите автомобили имат регенеративна спирачна система, за да забавят автомобила, като абсорбират кинетичната енергия на автомобила, за да презаредят батерията на автомобила; Това може да спести значителни нива на енергия и да направи автомобила по-ефективен."

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • BioXX
    09.10.2023 14:42
    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами:------- https://itsssl.com/biox