Skoda Enyaq Coupe е първия електромобил на марката с RS-версия ВИДЕО

  • 02.02.2022 9:59 /
  • 4370 /
  • 0
Skoda Enyaq Coupe е първия електромобил на марката с RS-версия ВИДЕО

Компанияta Skoda представил Enyaq Coupe iV: моделът е не само първият сериен крос-лифтбек на марката, но и първата електрическа кола с "напомпаната" версия RS.

От стандартния  Enyaq iV автомобилът се отличава с линията на покрива (тя е изпълнена в стила на скорошните концепти Vision E и Vision iV), а също и с габаритите, внушителния списък на стандартното оборудване и подобрена аеродинамика. Очаква се този автомобил да се появи в Европа през пролетта. 

Skoda Enyaq Coupe стал первым электрокаром с RS-версией

В арсенала на Skoda вече има купеонразни кросоувъри, например Kodiaq GT и Kamiq GT, които се произвеждат за Китай. 

Европейският Enyaq Coupe iV обаче е доста по-различен от тях.

Той представлява по-скоро кросоувър лифтбек, като цялата му горна част е преработена. Освен това, той не само не отстъпва по-габарити на стандартния Enyaq iV,  но дори и го превъзхожда по височина със символичните шест милиметра и по дължина със сантиметър и половина. Колесната база и на двата електрически автомобила е еднаква и възлиза на 2765 милиметра, като багажникът на Enyaq Coupe iV побира 570 литра спрямо 585 на Enyaq iV. 

 Enyaq Coupe iV ще се предлага в Европа в четири варианта. Най-базовата версия ще е с индекса 60, тя ще разполага с един мотор с мощност от 179 конски сили, батерия с капацитет 62 киловат часа и задно задвижване. 

Enyaq Coupe 80 iV също ще е с един мотор с мощност 204 конски сили и батерия с капацитет 82 киловат часа. Именно тази версия ще е с най-голям пробег с едно зареждане 545 километра. 

Следват и две модификации със задвижване и на четирите колела: Enyaq Coupe iV 80x с два електромотора (по един на всяка ос), които сумарно ще дават 265 конски сили, а също и RS-версията с мощност от 306 конски сили.

Според Skoda динамичните характеристики на последния са: от 0 до 100 Enyaq Coupe iV RS ще ускорява за 6,5 секунди, максималната скорост ще е ограничена на 180 километра в час. Останалите версии ще са ограничени до 160 километра в час.  

Що се отнася до аеродинамичната ефективност, то Enyaq Coupe има коефициент на Cd по-нискът, отколкото на обикновен: 0,234 вместо 0,255. Ако се сравни "напомпания" Enyaq Coupe RS iV, то резултатът ще е 0,248. 

Базовата версия на Enyaq Coupe iV ще разполага с 13-инчов екран на мултимедийната система., виртуално табло с приборите с диагонал 5.3 инча, панорамен покрив още в базовата версия и 18-инчови джанти. 

Може да се поръчат допълнително екстри, като прожекционен дисплей, матрично фарове и подсветка на фалшивата решетка на радиатора. 

Очаква се стартът на продажбите на колата в Европа да започне през идната пролет.

КОМЕНТИРАЙ