Скочиха на Tesla: Илон Мъск подкрепял геноцида над мюсюлманите

  • 06.01.2022 9:43 /
  • 2566 /
  • 0
Скочиха на Tesla: Илон Мъск подкрепял геноцида над мюсюлманите

Компанията за производство на електрически автомобили Tesla е обект на критики, след като обяви в петък, че ще открие шоурум в китайския регион Синдзян. Става дума за същия район, където се смята, че властите на Китай управляват концентрационни лагери за уйгурски мюсюлмани, пише Стандарт нюз бг.

„Да започнем изцяло електрическото пътуване в Синдзян“ написаха от компанията, ръководена от предприемача Илон Мъск, в китайската социална мрежа Weibo.

Оттам обаче не казват нищо за предполагаемите нарушения на човешките права в страната.

Регионът е място на кампания за насилствена асимилация на мюсюлманското уйгурско население. Изчислено е, че приблизително един милион души са били затворени в лагери в Синцзян с цел потискане на техните религиозни и културни практики, според Amnesty International. Световните лидери дори заявиха, че Китай извършва геноцид срещу малцинственото население.

Тази седмица Съветът за американско-ислямски отношения (CAIR) призова главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да затвори шоурума и „да преустанови това, което представлява икономическа подкрепа за един геноцид“.

„Нито една американска корпорация не трябва да прави бизнес в регион, който е фокусна точка на кампания на геноцид, насочена към религиозно и етническо малцинство“, посочва в изявление Ибрахим Хупър, ръководител на пресцентъра на CAIR.

Посланието на организацията идва на фона на реакция срещу азиатската държава за жестоко и авторитарно отношение към нейните мюсюлмански граждани.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, което забранява на компаниите да използват продукти и услуги, базирани в региона Синдзян.

Веднага след това Walmart и Sam’s Club започнаха да премахват от рафтовете си продуктите, доставени от този регион.

КОМЕНТИРАЙ