Сензация: Показаха най-бързата кола в света, скоростта ѝ е ... ВИДЕО

  • 24.10.2019 7:30 /
  • 6235 /
  • 0
Сензация: Показаха най-бързата кола в света, скоростта ѝ е ... ВИДЕО

Най-бързата кола по прави отсечки бе представена днес в пустинята Хакскенпан в Южна Африка. 

Колата, която е разработена от екипа на Bloodhound Land Speed Record (Хрътките за рекорд по скорост на сушата), може да достигне скорост от феноменалните 500 мили в час (806 километра в час), като през 2020 година може би ще успее да счупи рекорда за скорост по суша с кола. 

Колата е задвижвана от двигател на изтребителя EJ200 Eurofighter Typhoon. Автомобилът разполага още с изключително прецизни изработени от алуминий джанти, които са проектирани да понесат стреса при движение със свръхзвукова скорост. 

Екипът на BLSR първо ще подложи колата на изпитания в пустинята Хакскенпан и, ако те са успешни, ще направи опит за поставянето на нов рекорд през идната година. 

Една от основните цели на тестовете ще бъде, да се установи как колата се държи, докато намалява скоростта си и спира, достигайки въпросните огромни скорости.  

Шофьорът Анди Грийн ще бъде зад волана на колата. Той е управлявал и предишната ѝ версия в британския град Нюкий през 2017 година. 

Марк Чапман, директорът по инженерството на екипа, казва: "В Нюкий целта бе достигането на скоростта и да се разбере колко време е необходимо двигателят да достигне пълната си мощност и да ускори".

"Тук, в Хакскенпан, на 16-километровата писта ние ще може да държим високи скорости много по-дълго, да постигнем по-високи скорости и да изучим способностите на колата, въздушното съпротивление, всичките важни стъпки по пътя към поставянето на новия световен рекорд за движение по суша", казва още той. 

Ключов елемент от технологията на колата е редицата от сензори на системата Low Power Wide Area Network IoT. 

Системата използва всеки 1 километър от пистата, за да запише информацията за вятъра и неговата посока. Това е от изключителна важност за движението на колата при тези скорости. 

"Тази кола е създадена с цел да се движи по-бързо от всяка друга машина по земята, построена до сега.

При тези скорости, които се надяваме да достигнем, всеки неочакван страничен вятър може значително да повлияе върху стабилността и посоката на колата, именно затова има такива точки, след което ние ще взимаме решение как да управляваме колата.

Ще измерваме и архивираме данни на всеки 1 километър от пистата. Информацията ще бъде използвана от екипа, за да планира счупването на рекорда", каза Питър Карни, говорител на "Дигитален Катапулт", фирмата зад въпросната технология.  

 

КОМЕНТИРАЙ