Сделката е факт! Nissan продаде всичките си активи в Русия

  • 06.12.2022 9:15 /
  • 1873 /
  • 0
Сделката е факт! Nissan продаде всичките си активи в Русия

След като миналият месец стана известно, че Nissan напуска руския автомобилен пазар, сега пресслужбата на NAMI официално потвърди приключването на сделката с японския производител.

Организацията, която е под шапката на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, вече притежава всички местни активи на компанията, включително завода Nissan Manufacturing Rus, разположен в Санкт Петербург, изследователски център и офис за продажби и маркетинг в Москва.

NAMI отбеляза, че изпълнението на сделката ще позволи „да се запазят ключовите компетенции, производственият цикъл и работните места в предприятието“.

По-рано Nissan изчисли, че за компанията размерът на очакваните загуби от напускане на Руската федерация ще са в размер на 100 милиарда йени. Припомняме, че ръководството на Nissan взе пример от френския си партньор в алианса и си запази правото да изкупи петербургското предприятие в рамките на шест години.

Сега новият собственик NAMI има право да използва мощностите на завода на Nissan в Санкт Петербург по свое усмотрение. В същото време той може да привлича други компании като производствени партньори и да създава съвместни предприятия, става ясно от документа.

По-рано имаше слухове, че NAMI планира да привлече китайски производител за създаване на съвместно предприятие на базата на завода в Санкт Петербург, но засега няма потвърждение за това.

 

 

Японската марка е сред най-популярните на руския пазар

През 2021 г. дилърите са продали общо 51 338 автомобила от марката в Руската федерация (9% по-малко от година по-рано). Най-продаваните за периода са кросоувърите Nissan Qashqai (20 474 броя, спад от 7,4%) и X-Trail (19 010 броя, спад от 6,1%). И двата модела са произведени в предприятието в Санкт Петербург.

Руският завод на Nissan беше спря работа през март, а местните търговци продължиха да продават останалите машини от складовете си.

Така през първите десет месеца клиентите в Руската федерация са закупили 14 688 копия, което е с 64% по-малко от януари-октомври 2021 г. NAMI припомни, че дилърите на Lada вече ще извършват следпродажбено обслужване и ремонт на автомобили Nissan, както и доставка на резервни части.

 

КОМЕНТИРАЙ