САЩ намериха начин да решат проблема с шофирането в нетрезво състояние

  • 20.12.2023 7:14 /
  • 11833 /
  • 2
САЩ намериха начин да решат проблема с шофирането в нетрезво състояние

Съединените щати намериха начин да решат проблема с шофирането в нетрезво състояние. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) инициира изменения, които ще изискват от производителите на автомобили да инсталират алкохолни ключалки.

Очаква се новият федерален стандарт за безопасност на превозните средства да премине през серия от одобрения до ноември 2024 г.

General Motors се готви за иновацията и подкрепя законодателната инициатива; Toyota също се обяви за.

NHTSA изчислява, че шофирането в нетрезво състояние струва на Съединените щати 280 милиарда долара годишно, цифра, която включва загубени заплати, медицински разходи и др.

Пияните шофьори са една от водещите причини за смърт по пътищата на САЩ. В края на 2021 г. 13 384 души са загинали в резултат на катастрофи, причинени от пияни шофьори.

NHTSA лобира за задължителни алкохолни ключалки от 2021 г., а след това властите дадоха на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата три години да разработи завършен законопроект.

Изглежда, че регулаторът вече има проект с подкрепата на големите автомобилни производители и Министерството на транспорта на САЩ.

С технологията проблеми няма: Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара каза, че механизмите, които позволяват блокиране на контролите, ако водачът не премине тест за алкохол, отдавна са тествани.

Първата кола с алкохолна ключалка може да бъде кросоувърът Cadillac Vistiq: дебютът му в Съединените щати е планиран за втората половина на 2025 г.

Дори ако законопроектът бъде приет, проблемът с шофирането в нетрезво състояние няма да бъде изкоренен моментално, защото в Съединените щати има почти 300 милиона коли и е невъзможно всички превозни средства да бъдат оборудвани с алкохолни ключалки за кратко време.

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Димас
    20.12.2023 13:38
    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio
  • Гунчо
    21.12.2023 15:29
    …..до тогава няма да има Кадилак!