С носталгия към 20 век: Вижте най-красивите автомобили от една изминала ера в Бургас

  • 06.07.2020 8:10 /
  • 1693 /
  • 1
С носталгия към 20 век: Вижте най-красивите автомобили от една изминала ера в Бургас

Невиждан интерес към автомобилния ретро парад в Бургас. Близо 100 леки коли от миналия век бяха изложени на алеята между Пантеона и ЕЦ „Флора” в Морската градина, пише Флагман бг.

Събитието реално започна в 10 ч., но близо час по-късно, нови и нови автомобили прииждат към алеята на славата, за да зарадват бургазлиите, гостите на града, но най-вече – феновете на класическото возило.

От произведени в бившия съветски блок Трабанти, Москвичи, Волги, Лади и Жигули през пика на немския автомобилен дизайн от втората половина на 20 век – в лицето на Порше, Мерцедес, та дори и американски мусколи и британска класа.

На изложението с ретро автомобили можете да видите абсолютно цялата гама от коли от последните над 60 години. А към събитието определено има интерес, тъй като въпреки жегата, стотици се стичат към алеята между Пантеона и ЕЦ „Флора”, за да видят с очите си красотата на старите автомобили.

Впечатление прави, че в категория „ретро автомобил” вече влизат някои от най-познатите на Бургас и Перник марки и модели като Голф 2, БМВ е35, както и някои модели Роувър, излезли от производство преди повече от 20 години.

С парада на ретро автомобилите в Бургас всъщност бе дадено своеобразно начало на тематичния ретро уикенд в града. До края на деня бургазлии и гости на града можеха да се насладят на богата програма от събития, които да подобрят настроението им в топлия летен ден и да демонстрират, че Бургас е много повече от плаж и море. 

 

Трабантът „Батката” на бургазлията Коста Димитров се превърна в безспорен фаворит и най-силна атракция на ежегодния автомобилен ретро парад в Бургас.

Леката кола, която тежи не повече от 700 килограма може да се похвали с над 100 конски сили, въпреки че вероятно е дори и по-мощна, тъй като създателят й, с усмивка на лицето, не пожела да разкрие колко точно е от разнообразни съображения.

76-годишният Коста Димитров е запазил оригиналния двигател на возилото, но е направил някои значителни подобрения, като добавен спортен филтър и 76-милиметров шлайф на цилиндрите, в които бензинът взривяват жигулови бутала.

Колата носи като име прякоръа на бургазлията, който той получил от свои приятели още преди 50 години – много преди думата да стане популярна в местния жаргон.

Трабант „Батката” е автомобил, който никога не запазва едно и също лице – собственикът му ежемесечно добавя нови подобрения към него, като последните са ролбаровете от двете му страни и новите, обърнати джанти. Силно впечатление в тунингования ретро кабриолет правят вратите, които подобно на Ламборгини се отварят нагоре, вместо на страни.

„Занимавам се с автомобили от повече от 50 години, те са ми страстта. Колата е произведена през 1982 г. Доставя ми удоволствие да работя по Трабанта”, каза Коста Димитров. 

Той призна, че е почитател на високите скорости, но в града спазва стриктно правилата за движение. Винаги когато в България обаче се организира „майсторско кормуване” той е сред първите записани. 

Вижте повече във видеото

Снимки и видео: Флагман бг

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • firebg
    06.07.2020 9:08
    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/