С коне и каруци: Саркастична реклама показа какво ще правят европейците на фона на скъпия бензин ВИДЕО

  • 13.12.2022 9:32 /
  • 3018 /
  • 0
С коне и каруци: Саркастична реклама показа какво ще правят европейците на фона на скъпия бензин ВИДЕО

Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и продължаващата война разтърсиха целия свят и предизвикаха сътресения в световната икономика. Хората по света са изправени пред нива на инфлацията, които не са виждани от десетилетия насам, след като цените на стоки от първа необходимост като храна, отопление, транспорт и жилища растат главоломно. 

Една от значимите причини за безпокойство в световен мащаб, особено в Европа, са растящите цени на газа и петрола и предстоящата енергийна криза. Голяма част от Европейския съюз е зависима от нефт и газ, доставяни от Русия.

За да поръси сол в раната, в социалните медии се появи видео, което се подиграва или по-скоро косвено предупреждава Европа за инфлацията и въздействието на продължаващата война в региона.

Рекламата започва на паркинг в Европа, а годината е 2023 г. Работещ мъж на средна възраст, прибиращ се от работа с куфарче в ръка, се приближава до колата си и сяда вътре в нея.

Докато включва запалването на колата си, горивото сочи към нулата, а забавна песен изпълва фона. Мъжът отваря люка на тавана на колата, а след това се вижда, че кон дърпа превозното средство.

Рекламата завършва с послание, което гласи: "Скъпи европейци, преминете към алтернативен транспорт", защото горивата ще станат скъпи. 

Саркастичната реклама, дразнеща европейците, идва в момент, в който двете страни са се вкопчили в лют спор за цените на петрола и газа. Русия е вторият по големина производител на суров петрол след Саудитска Арабия и неотменим член на страните производителки на петрол, наречени ОПЕК+, които вземат решения за производството на суровината. 

Войната в Украйна наложи намаляване на производството, а като резултат цените скочиха в световен мащаб. Това от своя страна провокира западните държави да договорят таван на цените. 

По-рано Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха таван на цените на руския морски суров петрол от 60 долара за барел.

Руският президент отвърна с думите, че страната му няма да приеме тези условия. "Що се отнася до нашата реакция, вече казах, че ние просто няма да продаваме на онези страни, които вземат такива решения", каза Путин пред репортери на пресконференция в киргизката столица Бишкек. "Ще помислим, може би, дори за възможно, ако е необходимо ... намаляване на производството", каза той.

Миналия месец Саудитска Арабия категорично заяви, че ОПЕК+ е категорична по отношение на намаляването на добива на петрол и може да предприеме допълнителни мерки за балансиране на пазара на фона на падащите цени, отричайки информацията, че обмисля да увеличи производството. Напоследък това се превърна в ябълка на раздора между Запада и Риад. 

КОМЕНТИРАЙ