Руснаците са втрещени от възродената "Волга", взеха ли ги за мезе

  • 09.01.2024 9:02 /
  • 19522 /
  • 1
Руснаците са втрещени от възродената "Волга", взеха ли ги за мезе

До средата на 2024 г. Русия ще има още един почти собствен автомобил - "Волга", обявиха руските властите за радост на масите. Властите споменаха, че чуждестранен производител е избран за производствен партньор. Руснаците обаче не са чак толкова наивни и бързо се досетиха.

Това всъщност е китайската лимузина HONGQI H5. Просто е сменена емблемата и долната част на предната решетка. Но това, което беше изненадващо, не беше 100% прилика, а цената на Волгата.

Открийте разликите:

Новата Волга и китайската HONGQI H5.

А защо не и моделът на "Волво S60" отпреди 5 години...

Когато се появиха първите съобщения за новата Волга с модерен дизайн, руснаците веднага я разпознаха. Автомобилът, произведен от Автомобилния завод в Нижни Новгород, не се различаваше изобщо от продукта на китайската автомобилна индустрия Hongqi H5.

На пръв поглед няма разлики. Но вицепремиерът Денис Мантуров каза, че те съществуват:

„Знаете ли, това е напълно модерен външен вид. Логото е познато в цял свят – с елен.”

Освен елена, решетката на радиатора ще ви напомни малко за старата Волга. 

Китайският дизайн ще бъде заменен с този на ГАЗ. Тук адаптацията свършва.

Руснаците активно обсъждат новата кола.  Има злобни коментари от сорта на "Поне логото ще произвеждат ли в Русия или и то е китайско?" Широките руски души обаче реагираха благоприятно на бъдещата кола. 

Руската автомобилна индустрия винаги е работила по този начин, но преди конфликта в Украйна те сглобяваха „европейци“ във фабриките, а сега  - китайци, основното е, че го правят добре.

„Основното нещо е да внимавате с педалите, в противен случай веднага щом настъпите газта, веднага ще изпреварите целия Запад, освен ако не се счупи, разбира се.“ - пише потребител от Тюмен, намеквайки за последните новини за здравината при замръзване на китайските автомобили.

Но основният въпрос дори не е качеството, а цената на новата Волга. 

Автомобилните ентусиасти казват, че ако струва 2,5 милиона рубли, тогава биха могли да се замислят. Но ще струва двойно повече. Цената е 5 милиона рубли - около 100 хиляди лева по днешен курс. И тук идва най-интересното. Цената на китайския оригинал е наполовина от този на копието в Русия. 

Hongqi H5 струва около 27,129 долара.

Оригиналът на новата Волга вече се продава в Русия. На официалния уебсайт на компанията цената обаче е два пъти по-висока от очакваното от руските автомобилни ентусиасти. Малко вероятно е Волга да стане народен автомобил. 

Средната цена за нова кола в Русия през първата половина на годината е била 1,9 милиона рубли.

В края на годината, поради въвеждането на такси за рециклиране, тя, разбира се, ще се увеличи, но не до 5 милиона. Средната сума за употребявани автомобили през първата половина на 2023 г. е 1,3 милиона рубли - 25 хиляди лева.

Продажбите на употребявани автомобили в страната не са сравними с продажбите на нови. 

През първите 9 месеца на 2023 г. руснаците са закупили повече от 5 милиона коли на вторичния пазар.

В 145 милионната Русия са продадени само 110 хиляди нови коли. 

За сравнение в най-бедната страна в ЕС със 6,5 милиона население България са продадени над 45 хиляди нови коли.

Тъй като служителите ще трябва да преминат от немски лимузини към руски, както поради политиката, така и поради трудностите в поддръжката, може да се предположи, че те биха предпочели китайската „Волга“ с „всички екстри“, отколкото някоя „Лада Гранта“.

Волгата определено няма да стане народен автомобил, а ще повтори съдбата на своя предшественик. 

В Съветския съюз партийното ръководство пътува изключително на „Волги“.

Така ще бъде и в новия кръг на развитие: шефовете ще получат Волги, а обикновените хора ще получат "Лада Гранти".

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Оппа
    11.01.2024 11:37
    Нещо статистиката куца. 110 000 нови коли са купени за ЕДИН МЕСЕЦ (декември) ! За 2023 са продадени 1 060 000 броя. ЕДИН МИЛИОН. "Продажи машин в России выросли на 69% Рынок в 2023 году составил 1,06 млн новых автомобилей".