Родно производство: Турция пуска първия изцяло собствен електромобил до дни

  • 25.10.2022 9:10 /
  • 15426 /
  • 3
Родно производство: Турция пуска първия изцяло собствен електромобил до дни

Турската публика има около седмица, докато стане свидетел на дългоочакваното откриване на гига фабриката, от която ще излезе и първата местна марка автомобили - дългоочакваният електрически Togg. Според предварителна информация, цeнитe нa бaзoвaтa ЅUV вepcия на автомобила ще зaпoчвaт oт oĸoлo €49 000, пише money.bg.

Церемонията по откриването в северозападната провинция Бурса е предвидена за 29 октомври и съвпада с 99-ата годишнина на Турската република. Тогава страната ще покаже на света първия изцяло електрически SUV на Togg, който ще слезе от поточната линия на завода.

Автоексперти коментират, че събитието ще доближи Турция и президента Реджеп Ердоган до изпълнението на дългогодишна мечта за изграждането на първия национален автомобил в страната, пише Daily Sabah. Турският държавен глава отдавна настоява индустрията в страната да създаде собствен автомобил като част от визията му да превърне Турция в по-голяма икономическа сила.

Ще "наводни" ли обаче турският електромобил европейския и в частност българския пазар на автомобили?

Със сигурност това е целта на турската държава, която ива амбициите да излезе извън границите на своята родина. Дали обаче ще се случи все още е въпрос без ясен отговор, защото тепърва новите автомобили трябва да преминат редица сертификационни тестове за съответствие с европейските стандарти.  

Още за Togg

Колата се произвежда от консорциум, състоящ се от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye или Togg, в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

През декември 2019 година бяха представении прототипи на SUV и седан на Togg, както напълно електрически, така и модели от C-сегмента.

Изграждането на инженерните, дизайнерските и производствените мощности на Togg започна в средата на 2020 година, почти две години след като президентът Ердоган разкри консорциума, който се ръководи от бившия изпълнителен директор на технологичния гигант Bosch Мехмет Гюрджан Каракаш.

Снимка 459446

Източник: TOGG

Фабриката

Заводът е построен на площ от 1,2 милиона квадратни метра в квартал Гемлик в Бурса. Бурса е наричана автомобилната столица на страната, тъй като е дом на производствени мощности на много чуждестранни марки, включително турско-френското съвместно предприятие Oyak Renault и Tofaş - съвместно предприятие на турския Koç Holding и италианско-американския производител на автомобили Fiat Chrysler.

SUV моделът на Togg се очаква да излезе на пазара през първото тримесечие на 2023 година и ще бъде първият електрически спортен автомобил, произведен в континентална Европа от нетрадиционен производител.

Снимка 489445

Togg ще произвежда пет различни модела - SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV - до 2030 година. Масовото производство на SUV ще бъде последвано от седана. Марката цели да произведе 1 милион автомобила в пет различни сегмента до 2030-а.

Автомобилът е проектиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е създала модели за Ferrari и базирания в Калифорния производител на електрически автомобили Karma. Togg избра компанията за усъвършенствани технологии за литиево-йонни батерии Farasis като свой бизнес партньор за батерията.

Очаква се турският автомобил да достигне 80% заряд за по-малко от 30 минути с бързо зареждане. Той ще има обхват между 300 до 500 километра, а тестовете на писта показват, че на колата ще са нужни около 7,6 секунди, за да ускори от нула до 100 км/ч с 200 конски сили и под 4,8 секунди с двигател с 400 конски сили.

Togg е второто усилие на Турция да произведе свой собствен автомобил. През 60-те години на миналия век група турски инженери построиха прототипи на автомобил, наречен Devrim. По-късно обаче проектът беше изоставен.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Баджанака (на Хана Крум)
    25.10.2022 22:52
    "Родно" производство. Родни идиоти!
  • посетител
    25.10.2022 23:47
    Кой ги дарска тия врели не кипели, на каква цена_
  • На Мустафа систра му Фатма.
    27.10.2022 3:24
    Чок кузел муфлон. Ша има ток и за пиралньията в Диарбекир от тоз кола.