Renault праща всички професионални шофьори в пенсия (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 20.09.2018 13:08 /
  • 6346 /
  • 3
Renault праща всички професионални шофьори в пенсия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Френската фирма представи на изложението за търговски автомобили IAA в Хановер своята визия за микробусите в бъдещето. Електрическите безпилотни Renault EZ-PRO ще могат да се обединяват в малки влакчета, за да се икономиса време и ресурси, а човекът ще трябва само да занесе товара до крайния потребител. 

Всъщност, Renault е обединила в своята концепция два мерцедеса - Vision Van от 2016 година и по-свежия Vision Urbanetic, но е добавила към тях функцията за обединяване на няколко безпилотни фургона във влакче в името на икономичността: съставът, например, ще позволява да се доставят на поръчителя с малки фургони голяма партида стоки и да не се кара от адрес на адрес автомобил, подобен на Volvо Vera.

Renault EZ-PRO е безпилотна платформа, на която може да се качи всякакъв вид каросерия. Предполага се, че тези фургончета в умните градове на бъдещето ще изпълняват функцията на денонощни доставчици на милионите поръчани по интернет покупки - от четки за зъби до смартфони, пресен хляб и жива риба. 

Един от вариантите за надстройка предлага нещо като кабина за шофьора, но човекът няма да управлява, макар и да разполага с джойстик, който позволява да се насочи автомобила в необходимата посока. Основната част на маршрута на Renault EZ-PRO ще преодолява самостоятелно, а човекът в него ще присъства само в ролята на куриер: той ще трябва да занесе стоката от колата до вратата на поръчителя и с широка усмивка да му го предаде, тоест да измине така да се каже "последната миля". 

Разработчиците са предвидили за Renault EZ-PRO също и изцяло автономен режим на работа - в случай, че никой не иска да работи като куриер или клиентите са интроверти, които се стараят да избягват контактите с други хора. В такъв случай при тях ще пристигне сандък с кутии, в една от която ще се намира поръчката на клиента, а получателят ще може с приложение от смартфона си да отвори необходимата му кутия.  

Дизайнът на фургона EZ-PRO е изпълнен в духа на пътническата совалка EZ-GO, представена в март в рамките на автомобилния салон в Женева. Създателите искат фургонът да не се набива на очи и да е в хармония със съвременните градски постройки от стъкло и бетон. 

Плановете са фургончетата и тяхното пълноценно функциониране да са реалност в градовете до 10-20 години.  

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • някой си
    20.09.2018 14:05
    че кой професионален шофьор кара рено
  • до някой си
    20.09.2018 15:00
    WV Golf 2 му е майката с винкел в багажника А Рено правят камиони кога дядо ти е орал на село с вол
  • някой си
    21.09.2018 5:19
    интересно твоя с какво е орал!