Разкриха защо се появяват пукнатини по предното стъкло на колата

  • 31.01.2024 8:45 /
  • 2066 /
  • 0
Разкриха защо се появяват пукнатини по предното стъкло на колата

Експерт разкри, че пукнатини по предното стъкло на автомобила могат да възникнат поради ненавременно ремонтирани драскотини, резки температурни промени, производствени дефекти или конструктивни характеристики на автомобила.

Появата на пукнатини може да бъде причинена от внезапна промяна в температурата, например, когато се опитвате бързо да затоплите стъклото, за да премахнете леда.

Важно е да използвате правилно отоплението и климатика, като избягвате резки промени в температурата. През зимата не е препоръчително да насочвате горещия въздух от нагревателя върху заледено стъкло, а през лятото трябва да внимавате с климатика.

Най-често се образуват пукнатини поради механични повреди. Дори малко камъче, което се удря в предното стъкло с висока скорост, причинява отчупване или пукнатина. Поддържането на безопасна дистанция и странично разстояние при насрещно движение може да предотврати подобни щети, но в градска среда това не винаги е възможно.

Ако малко отчупване не бъде ремонтирано навреме (в наши дни това се прави доста успешно), то може да прерасне в голяма пукнатина. Експертът отбелязва, че при някои автомобили стъклото може да се спука поради недостатъчна якост на каросерията. Пример за това е Mitsubishi Pajero III, при който стъклото понякога се пуква дори при повдигане на колата с крик.

Експертът подчертава, че пукнатината може да се появи поради разслояване на стъклото след продължителна употреба. Важно е да запомните, че ако пукнатината е в зоната на покритие на чистачките на предното стъкло на водача, използването на такова превозно средство е забранено от закона.

КОМЕНТИРАЙ