Разкриха причините, поради които механичната скоростна кутия ще изчезне

  • 20.09.2021 8:55 /
  • 3099 /
  • 0
Разкриха причините, поради които механичната скоростна кутия ще изчезне

Механичната скоростна кутия ще престане да се използва в новите автомобили през идните три-четири години - такава е новата прогноза. Ако тя се окаже вярна, нас ни очаква преход към автоматичните скоростни кутии. Въпросните ще се монтират на повечето нови автомобили.

Този преход ще протича постепенно, чрез обновяването на моделните гами на компаниите. 

Според сценария, на вторичния пазар механиката ще бъде изтласкана от автоматите едва след 10-15 години. Причините за тази тенденция са няколко - и екологията, и съвременните системи за асистенция на шофьора, и просто удобството при управлението. 

 

Причините, поради които "механиката" ще изчезне 

  1. Ожесточаване на екологичните норми - механичната скоростна кутия вече няма да може да осигурява изискваните параметри за отработени газове, докато двупедалните версии се създават с прицел към екологията; 
  2. Внедряване на системите за автопилот, където тягата и, съответно, избора на предавките се управляват от електрониката;
  3. Удобството при шофирането, все пак за съвременните шофьори е доста по-лесно да управляват кола с автоматична скоростна кутия.

"Механиката" ще се превърне в нишов продукт, насочен не към най-широката категория. За повечето хора колата е средство за придвижване по асфалта на известно разстояние, казва експертът Пьотр Баканов. 

Взе пак, въпреки прогнозата, механиката няма чак толкова черно бъдеще. Някои видове транспорт ще продължат да бъдат оборудвани с механична скоростна кутия в обозримо бъдеще, като автомобилите от бюджетния клас, евтините всъдеходи и търговския транспорт. 

КОМЕНТИРАЙ