Разкриха причината за рязкото и голямо покачване на акциите на тази марка електромобили

  • 15.09.2023 10:50 /
  • 27226 /
  • 0
Разкриха причината за рязкото и голямо покачване на акциите на тази марка електромобили

Повечето от 11 300-те електрически коли, продадени по света от автопроизводителя VinFast (Виетнам) през 2023 г., са закупени от... същата компания!

Повече от 7 хиляди автомобила са закупени от виетнамски таксиметров оператор, наречен Green and Smart Mobility, контролиран от холдинга Vingroup, който включва VinFast.

Освен това лъвският пай от акциите на VinFast принадлежи на един човек, съобщава Barron's, позовавайки се на свое разследване.

Предприемачът Нат Вуонг, който е председател на борда на VinFast, чрез редица дъщерни дружества на Vingroup контролира 99,7% от всички акции на производителя на електромобили.

Пробег от 700 км и без задно стъкло: Huawei показа новия си електромобил СНИМКИ

Това обяснява бързото покачване на акциите на VinFast, след като марката се сля с една от "специалните" компании на Вуонг в началото на август – цената на акция се повиши от $10,45 до $93 само за няколко седмици. Това даде на марката VinFast най-голямата пазарна капитализация от всеки производител на автомобили, съществувал някога.

В настоящия момент цената на акциите на VinFast е паднала до $17,20, но фактът остава, че един единствен човек лично притежава 99,7% от акциите на автомобилния производител. Нито една автомобилна марка в света не е била в такова странно положение...

Между другото, VinFast наскоро представи евтин всъдеход VF3, предназначен за външните пазари по света.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ