Разкриха най-глупавата грешка при завиване наляво

  • 17.10.2023 9:22 /
  • 9432 /
  • 3
Разкриха най-глупавата грешка при завиване наляво

Трябва ли да въртите волана преди да завиете и защо е смъртоносно?

Ситуация: вие сте първи на кръстовището и се готвите да завиете наляво на светофара или изчаквате пролука в насрещния трафик, за да направите маневра.

Завъртате ли предварително волана наляво, за да не хабите усилия след старта?

Или, напротив, дори да стоите под ъгъл спрямо движението, завъртате волана така, че колелата да сочат посоката на пътя, сякаш няма да завивате, а да карате направо през кръстовището?

Експертите предупреждават: не трябва да бързате да завъртите волана - това е фатална грешка. Без преувеличение.

Експертно мнение:

- Фатална грешка! Често виждам шофьори, които правят това, но това може да доведе до много сериозни последствия.

Кола, чийто шофьор е разсеян, може да дойде зад вас и да ви удари отзад. В следствие на удара колата със завъртени колела ще се забие в насрещния трафик, в предницата на друга кола.

Как да се предпазите, когато завивате наляво? Най-малкото не завъртайте волана предварително, докато пропускате насрещния трафик.

Има още един важен момент при завиването.

Когато водачът стои дълго време на кръстовище и гледа насрещния трафик, чакайки да се премине, ефектът на тунелното зрение може да заработи, тоест мозъкът се фокусира върху конкретна кола и спира да забелязва какво се случва отстрани. Това е опасно, защото мозъкът не може да оцени скоростта на другите автомобили.

Като цяло завиването наляво (или правенето на обратен завой) е една от най-опасните маневри на пътя. Изпреварването е на първо място, но шофьорите завиват много по-често, отколкото изпреварват.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • дедо
    17.10.2023 13:01
    А за влизането на дясна лента след ляв завой и заемането на лява лента след десен - нищичко?...
  • X-Men
    17.10.2023 16:22
    Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спeрма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване----> https://mub.me/medik
  • dedo
    18.10.2023 1:30
    Дедо, Хората са казали, че най опасната маневра е ляв завой, това което казваш е дразнещо наистина, но много по малко вертоятно да доведе до злополука, много по дразнещо е постоянното каране в лявата лента, напр. по магистралата, и май не си дедо, щото ако беше щеше да знаеш