Разкриха какво кафе не трябва да се пие по време на нощно шофиране

  • 09.11.2022 9:49 /
  • 6325 /
  • 2
Разкриха какво кафе не трябва да се пие по време на нощно шофиране

Автоблогър сподели готини съвети от личен опит за тези, които планират нощно пътуване. "Живея в два града и много често ходя на командировки - от Москва до Иваново. Пътят е около 4-6 часа, на магистралата се озовавам от 10 до 2 часа сутринта - това е само пикът на съня. Така че трябва да използвам различни трикове, за да не заспя зад волана".

1. Наспете се

В деня преди пътуването се опитвам да се наспя добре, така че тялото да се възстанови колкото е възможно повече - това е първото нещо.

2. Не се натоварвайте психически

На второ място, точно преди пътуването се опитвам да се освободя от всички емоционалния натоварвания, да си почина за 30-60 минути и в идеалния случай да изпия чаша кафе и да поспя. Тогава кофеинът в тялото ще работи правилно, ще се включи по време на сън и преди пътуването ще имате много енергия.

3. Включете музиката и пейте заедно

Първият час на пътя винаги минава тихо, но въпреки това от самото начало се опитвам да включа музиката - не релаксираща, а възможно най-енергична и да я направя малко по-висока от средната сила на звука. Тук най-важното е да чуете сигналите на други автомобили, за да не се случи пътнотранспортно произшествие. Съветвам ви също да включите познат плейлист и да пеете: когато пеете, не искате да спите и времето на пътя минава по-бързо.

4. Дълъг разговор 

Ако имате близък приятел или роднина, който може да говори с вас, наберете го. И е по-добре да поставите режима на разговор на високоговорител. Това работи много добре, особено сега много обаждания са неограничени или можете да се обадите по интернет. Направете списък на хората, с които искате да говорите по време на пътуването. Човекът ще бъде, първо, доволен, че сте си спомнили за него, и второ, това ще ви помогне да разсеете самотата на нощно пътуване, а времето за разговор ще лети многократно по-бързо.

5. Спирка на всеки половин час

Също така спирайте на всеки 30 минути. По време на спиранията се опитайте да се ободрите. Идеалният начин е да се пораздвижите малко. Направете 10 клякания, 20 скока на място, ако има възможност, направете лицеви опори. На някои бензиностанции има спортни площадки с лостове. Ако можете да се наберете, направете няколко набирания. Може и само да си повисите, за да ви се разпъне гръбнакът. В момента, в който шофираме, тялото ни е неподвижно, така че кръвта не циркулира добре. Колкото по-бавно циркулира кръвта, толкова по-вероятно е да заспите.

6. Пийте неприятни напитки

Следващото нещо са напитките. В никакъв случай не пийте капучино или лате през нощта, защото млякото има лаксативни свойства. Вашата напитка трябва да бъде леко неприятна, може да бъде, например, Американо без захар. Можете също така да пиете зелен чай, той има високо съдържание на кофеин, който ще ви ободри. Освен това, не забравяйте да пиете много вода, колкото повече вода пиете, толкова по-често искате да отидете до тоалетната - това също няма да ви позволи да заспите.

***

И все пак, ако е възможно, опитайте се да шофирате по-малко през нощта. Това е по-опасно от всяко еднодневно пътуване, освен това през нощта тялото трябва да се възстановява. Но ако все пак трябва да правите нощни пътувания - използвайте тези съвети и шофирането ще бъде по-лесно.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • ттт
    09.11.2022 16:25
    За мен най-доброто средство за поддържане в бодро състояние е турският чай. Убедих се при едно пътуване в комшиите и от тогава на дълъг път винаги си нося. Що се отнася до кафето, то не те държи бодър. След него ти се спи, но не можеш да заспиш.
  • Бай Х
    10.11.2022 17:48
    Как така на път в русия без самогон от развалени картофи,не може да бъде !?