Разкриха какви са видеата, които шашкат кандидат шофьорите на изпита за книжка

  • 05.07.2023 7:45 /
  • 3679 /
  • 2
Разкриха какви са видеата, които шашкат кандидат шофьорите на изпита за книжка

Линейка ни застига, докато рязко намаляваме пред изникнала пред нас неподвижна колона автомобили на магистрала. Тази наподобяваща реалността ситуация от пътното движение е сред казусите, над които ще се потят кандидат-шофьорите на теоретичния изпит за книжка, пише Телеграф бг.

Задължително

След близо две години подготовка и дебати интерактивните видеоклипове вече са задължителна част от изпита, а младите водачи ще трябва да отговарят на въпроси по тях.

Сред ситуациите, в които изпитваните ще се потопят, са пресичане на жп прелез, завой през пешеходна пътека, изпреварване на път с едно двупосочно платно, шофиране на сняг, както и спазване на дистанция.

Примерни клипове бяха представени вчера пред медиите от зам.-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и шефа на ИА „Автомобилна администрация“ (б.р., широко позната като ДАИ) Бойко Рановски.

Въпроси

Видеата са създадени по модел на изпитните материали за шофьорска книжка в Германия. Тяхното съдържание е консултирано с автошколите. Всеки изпитен тест ще съдържа по 2 въпроса, онагледени с интерактивни видеоклипове.

Всеки от включените в конкретен тест видеоклипове ще може да се гледа от кандидата до 3 пъти, след което той ще трябва да отговори на въпрос във връзка с показаната ситуация.

Ефект

„Eдна от най-големите разлики между новите и опитните водачи е бързината, с която забелязват и реагират на опасностите. Съчетаването на изпитни въпроси с видеоклипове ще помогне да се оценят по-ефективно реакциите на изпитваните“, каза Недялков.

По думите му допълнителните елементи в теоретичните изпити ще помогнат на новите водачи да бъдат по-добре подготвени, така че да пазят и себе си, и околните.

Според Рановски настоящите теоретични изпити не могат да бъдат взети от неподготвен кандидат, а към момента успеваемостта от първи път на изпитите е 70 процента. Останалите 30% отпадат поради недостатъчна подготовка, посочи шефът на ДАИ.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Пешо
    06.07.2023 10:43
    Глупости на търкалета. Тия от ДАЙ се чудят какво да измислят за да тормозят кандидатите и да ги приудят да дадат по-голям рушвет за книжката.
  • дулцинея
    07.07.2023 6:14
    Неграмотните как вземат изпита?