Разкриха как руснаците си купуват каквито коли си поискат след налагането на санкциите

  • 13.06.2023 8:11 /
  • 13964 /
  • 0
Разкриха как руснаците си купуват каквито коли си поискат след налагането на санкциите

Забраната на ЕС за износ на автомобили за Русия, противно на очакванията, не доведе до това, руснаците да се откажат от колите и да тръгнат пеш, твърдят чуждестранни медии.

Западните автомобили все още се продават, внасят се през трети страни. А за тези, които не искат да чакат, могат да обърнат внимание на китайската и руската автомобилна индустрия, пише норвежкото издание NRK.

Собственикът на автосервиз от Мурманск казва, че ако имате нужда от резервни части за колата, ще трябва да изчакате няколко седмици, но можете да получите всичко. Ще бъде обаче скъпо - от 40% до 200% по-скъпо, отколкото през 2021 година.

Купува гуми и резервни части през трети страни. Най-трудното нещо е да се намерят части за двигателя. След като компаниите на Запад, Южна Корея и Япония наложиха санкции, Русия отговори с организирането на "паралелен внос". По този начин се внасят цели автомобили.

Никога досега Грузия не е купувала толкова много германски автомобили, колкото сега и е ясно защо. Казахстан, Армения, Узбекистан, Турция и балтийските държави също служат като площадки за сив внос.

Следователно в Русия все още е възможно да се купи всеки нов Mercedes, въпреки че ЕС забрани износа на автомобили по-скъпи от 50 хиляди евро.

На Запад продължава дебатът дали санкциите са достатъчно строги и дали не е твърде лесно да бъдат заобиколени.

Ако не искате да чакате, можете да си купите китайска кола съвсем законно с гаранция. А резервни части за тях могат да се купят, без да се притеснявате от паралелния внос. Делът на Китай в продажбите на нови автомобили може да достигне 60% тази година. За сравнение: през първата половина на 2022 г. той е бил едва 3,7%.

Китайските автомобили се предлагат в различни ценови диапазони от 1,8 милиона рубли до почти 6 милиона.

Но най-вече руските власти искат хората да събудят интереса си към руската автомобилна индустрия. Бестселър на 2022 г. беше руската "Лада Гранта", а столичния завод "Москвич" даде старт на производството на нови компактни SUV. Въпреки че тази "руска" кола е почти идентична с китайската Jac JS4.

Един автомонтьор от Мурманск е философски настроен към санкциите - казва, че свикваш с всичко. Всички хора се адаптират, и то не само в Русия.

 

КОМЕНТИРАЙ