Провалът на десетилетието: 125 автомобилни производителя сбъркаха в прогнозите

  • 14.09.2021 9:24 /
  • 10443 /
  • 1
Провалът на десетилетието: 125 автомобилни производителя сбъркаха в прогнозите

Огромното количество нови коли сред електромобилите може да ни накара да повярваме в прогнозите, предричащи, че до средата на следващото десетилетие повечето автомобили ще са задвижвани от ток. Но трябва ли да се вярва на това? 

Още повече, че експертите вече направиха грешка за сметка на екологичните силови установки - хибридите. 

Беше предсказано, че до 2020 година коли с ДВГ почти няма да има, а по пътищата ще се движат само хибриди. Но и до момента лъвският пай от продажбите на нови коли се пада на коли, които са задвижвани само от двигател с вътрешно горене. 

Прогнозата бе направена през 2008 година. Това компанията IBM попита 125 ръководители на автомобилната промишленост, и всичките те бяха единодушни, че до 2020 година хибридните технологии ще завладеят света. 

Когато най-накрая 2020 година настъпи, делът на хибридните автомобили сред продадените нови коли едва достигна 3%. Делът им по време на съставянето н прогнозата бе 2.8%.

Хибридните технологии заради допълнителните батерия и електромотори са по-кскъпи, а изпълняването на екологичните норми се оказа по-просто чрез други методи. 

Например, намаляване обема на двигателите и монтирането на тях на турбини, системи за стар и стоп, а също и ново програмно обезпечение, което внимателно следи за чистотата на отработените газове. 

Купувачите взимаха тези автомобили с доста по-голям ентусиазъм, отколкото хибридите, като смятаха, че купувайки си кола с ДВГ, те вече не замърсяват околната среда. 

Главният фактор за провала на хибридите обаче е високата им цена. 

Затова не трябва ли да се отнасяме към новите прогнози, предвиждащи господство на електромобилите, с поне лека доза скептицизъм? 

Вероятно, не, защото за целта бе впрегнат и административният ресурс. В редица страни вече са определени годините, започвайки от които проаджбата на коли с ДВГ ще бъде забранена. 

По-простичко казано, купувачите просто няма да имат избор. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • откъде накъде
    14.09.2021 18:16
    купувачите просто няма да имат избор. Пълна глупост. Да не би Европа да е целия свят. Америка Япония, че и Англия ше я разпънат и разпаднат. Пазарът е велик, а не чиновника от ЕС