Продава се легендарният джип на легендарна личност - Дуайт Дейвид "Айк" Айзенхауер

  • 05.05.2020 8:00 /
  • 795 /
  • 0
Продава се легендарният джип на легендарна личност - Дуайт Дейвид "Айк" Айзенхауер

Джипът, който е бил подарен на генерала и бъдещ президент Дуайт Дейвид "Айк" Айзенхауер в знак на признание за неговия стратегически талант в качеството на върховен главнокомандващ съюзните войски по време на Втората световна война, се продава на търг. 

Той може да бъде купен през юли по време на търг на Cheffins.

За военни заслуги 

Айзенхауер е получил джипа от Националния фронт на Шотландия през октомври 1946 година заедно с ключовете от апартамент в замъка Калзин. 

По този начин на генерала е било благодарено за разработването на военните операции, които са се оказали изключително важни за успеха на съюзните войски. 

Най-известният, безусловно, е планът за десанта на англо-американските войски във френска Нормандия, получил кодовото име D-Day.

Не е учукан, не е пребоядисван 

Армейският джип от 1944 година Willys-Overland е в движение. Одометърът показва 33 000 мили, тоест пробегът на всъдехода е малко над 53 000 километра. 

Аукционът ще се състои на 18 юли в търговския център Cheffins Machinery в Сътън.

Предварителната оценка на колата се колебае в пределите между 120 000 и 150 000 британски лири (близо 190 000 долара). Но това не е окончателната сума. 

Айзенхауер, който впоследствие става 34-ия президент на САЩ от 1953 до 1961 година е смятал имота Калзин на западното крайбрежие на Шотландия за свой втори дом. Той често е обикалял местността с джипа с опознавателен знак ESF-43, чийто салон е тапициран със скъпа кожа. 

Любопитно е, че Айк честичко е играл голф в съседен Тернбъри, който сега е собственост на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп. 

След като Айзенхауер е престанал да посещава Калзин в края на 60-те години на миналия век, джипът останал в имота и е бил използван от главния горски, докато колата не счупила полоска. 

След това колата е била продадена на мистър Тайл от Керкудбрайт през 1975 година. 

През април 1978 година джипът е бил обявен за продажба на търг, където е бил купен от сегашния му собственик, главният дилър на Jeep в Англия. 

Оттогава до сега той е бил използван в ралзични шоута, в рекламни акции и тържествени мероприятия. 

Например, по време на парад, посветен на годишнината от десанта в Нормандия, зад волана на колата седнала внучката на легендарния генерал Сюзън. 

През 2014 година джипът е бил изцяло реставриран. 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ