Причини за повишено износване на гумите при редовна употреба на автомобила

  • 08.06.2021 8:56 /
  • 4683 /
  • 1
Причини за повишено износване на гумите при редовна употреба на автомобила

Ако автомобилът се ползва доста често, то и гумите ще се износват по-бързо. Това е разбираемо, и едва ли някак си може да се повлияе на този процес. На всеки 3-5 години гумите трябва да бъдат сменяни с нови, защото протекторът постепенно се изтърква при съприкосновение с асфалта.

Но ако това износване се случва неравномерно, то шофьорът трябва да се замисли, че нещо не е наред. 

Ето за какво може да говори това и на какво трябва да се обърне внимание на първо място. 

Всичките гуми се изтъркват и това е нормално

Износването на гумите директно е свързано с тяхното качество, така и с възрастта им. Гуми на средна възраст "умират" не толкова бързо, колкото старите. 

 

Компаниите за производство на гуми добавят полимери в гумената смес, за да може конструкцията от метална корда да стане по-съвършенна, а самата гума да служи по-дълго. 

Гумата обаче не трябва да се прави твърде здрава, тя трябва да е умерено мека и еластична, да осигурява надеждно сцепление, да отвежда изпод себе си течности и да не създава твърде голямо съпротивление при въртене. Това е доста сложна задача и производителите я решават по различни начини. 

Всичките гуми се износват, както летните, така и зимните. Но повърхността на гумата трябва да се износва равномерно, протекторът трябва да има еднаква рисунка по цялата площ на колелото. 

Може обаче да се случи така, че гумите да се износват неравномерно, с появата на ленти или петна. 

Това е сигнал за неизправност в ходовата част на автомобила, резултата от подбора на неподходящи джанти или неграмотна експлоатация. 

Основните причини за неравномерното изтъркване

Веднага щом забележите дефекти по гумите, веднага изяснявайте причината за появата им и отстранете проблема. Ето няколко основни вида придобити дефекти по гумите:

Голямо износване в центъра сочи, че джантите, не са избрани правилно. Причина може да е и постоянното напомпване на гумите на максималните позволени атмосфери. 

Износване само по външния или вътрешния ръб говори за неправилни ъгли на схождение на гумите. 

Ако изкривяването на колелата е навън, то гумите ще се износват най-много по вътрешния ръб и обратно. Напречен гребенесто или стъпаловидно износване говори за неправилно центровани ъгли на схождение и разбалансиране на оста. 

Неправилният монтаж на гумите също може да стане причина за износване. Петната по гумите с различно разположение и форма говорят за неграмотно балансиране на окачването. 

Причина за тях може да са и извънредните чести спирания. 

Какво да правим, ако гумите ни се износват неравномерно? 

Има едно златно правило - периодично да се въртят местата на предните и задните гуми. Това е хубаво да се прави дори и ако няма следи от неравномерно износване, само за профилактика. 

Просто гумата се изтърква с различна скорост на предните и задните колела. Ако се сменят местата на гумите по-отрано, то така може значително да се удължи техния срок на експлоатация. 

Неравномерното износване на гумите е повод да се замислим и в какво състояние се намира окачването и ходовата час на автомобила. 

Не можем да бъдем сигурно в това, че гумите са монтирани правилно, дори ако колата наскоро е посетила сервиза. Често рязък и силен удар на гумите води до тяхното децентриране, особено ако се движите с колата си по лоши пътища. 

Задължително обръщайте внимание на състоянието на вашите гуми, за да не хвърляте пари на вятъра за честа смяна на гуми. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • euromebel
    09.06.2021 18:52
    проект мебели цена https://euromebel.com/