Президентът Радев със специален и брониран „Мерцедес“ за над 1 милион лева СНИМКИ

  • 16.01.2024 16:33 /
  • 6757 /
  • 0
Президентът Радев със специален и брониран „Мерцедес“ за над 1 милион лева СНИМКИ

Президентът Румен Радев се сдоби с подарък, подобаващ на един управляващ държавен глава. Първият в държавата получи луксозно возило на стойност над 1 милион лева, пише Епицентър бг.

След броени дни Радев и съпругата му Десислава ще се радват на автомобилен комфорт, на който всички биха завидели. На 3 февруари се очаква да пристигне чисто новият им брониран "Мерцедес", който бе поръчан за тяхно ползване от НСО преди повече от година.

Тъй като първокласната лимузина се изработва по поръчка, доставката отнема дълго време, но според официалния договор с фирмата вносител колата трябва да блести на паркинга на "Дондуков" 2 най-късно в началото на следващия месец. 

Стойността на автомобила, в който след броени дни ще се вози държавният глава, е 1 230 000 лева и отново е с емблемата на "Мерцедес". 

Колата е произведена специално за родния държавен глава в Германия. Според специалисти цената на автомобила е висока най-вече заради изискването да бъде бронирана. Засега НСО са превели само 30% от сумата като аванс, а останалите 70% ще бъдат доплатени едва когато "Мерцедес"-ът вече е у нас.

Новата лимузина на Радев и съпругата му е с най-високата възможна защита в съответствие със световните стандарти. Има няколко сертификата, които гарантират, че е защитена и издържа на куршуми и взривове.

"Мерцедес"-ът ще бъде брониран по немска технология, която удържа на всякакви боеприпаси от различен калибър, както и на гранати. 

И в момента президентът Радев се придвижва с брониран "Мерцедес",  закупен през 2016 г. Возилото обаче се оценава като остаряло и непокриващо критериите за сигурност.

Другите две коли, поръчани от НСО, ще отговарят на същите критерии и също ще струват по милион и 20 хиляди.

Любопитен факт е, че със същия "Мерцедес", с който Радев ще се придвижва от февруари, вече се вози индийския премиер Нарендра Моди.

В бронирани лимузини на немската марка, подобни на новия "Мерцедес" на президента Радев, се возеше доскоро и руският държавен глава Владимир Путин. Впоследствие Путин се отказа от мерцедесите и да започне да се придвижва с лимузина руско производство, наречена "Аурус Сенат“.

Лимузината Aurus Senat беше използвана за първи път от руския президент Владимир Путин на церемонията по встъпването в длъжност на 7 май 2018 г.

Същата година, като част от официални протоколни събития, Путин лично демонстрира автомобили Aurus на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, сръбския президент Александър Вучич и Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който тогава беше престолонаследникът на Абу Даби, а сега е президент на ОАЕ.

Причината Путин да замени бронирания "Мерцедес" с кола, руско производство, разкри "Москва 24" още през 2018 г. Съветските лидери са се возили на автомобили родно производство – ЗИС и ЗИЛ, но упадъкът на руската автомобилна индустрия е докарала нещата дотам, че руският президент е принуден да ползва Mercedes-Benz S600 Guard Pullman, написа тогава медията.

Машината е бронирана, дълга е 6 метра и има мощност от 517 конски сили, изработена е по проекта „Кортеж“, и има мощност от 870 конски сили. 

С автомобили родно производство се придвижват и други държавни лидери. 

Президентът на САЩ Джо Байдън използва, добре познатата уникална лимузина Cadillac "the Beast" ("Звярът"). Автомобилът се отличава с наличието на усъвършенствани системи за защита, включително бронирана каросерия и ултра-издръжливи гуми. 

Си Дзинпин също цени безопасността, така че за него е направен друг уникален модел. Тази лимузина носи кодовото име Hongqi N701. Базирана е на производствения седан L5, но има много разлики. 

Дължината на колата на китайския лидер е приблизително 5.5 метра. Колата е с 21-цолови джанти, "обути" с бронирани гуми. Стъклото и каросерията също са защитени срещу изстрели от различни оръжия.

Освен това лимузината може да издържи експлозии на малки бомби и има система за компресиране на въздуха, която я предпазва от химически атаки. Другите системи за сигурност се пазят в тайна.

Hongqi N701 вече беше забелязан по време на пътуванията на китайския лидер до Хонконг и Русия. Говори се, че лимузината се задвижва от 6.0-литров V12 двигател с мощност около 410 к.с. Максималната скорост е над 200 км/ч.

Японският премиер Шиндзо Абе ползва два автомобила - Lexus LS 600h L и Toyota Century, които са със скромни възможности. Повече лукс има за императорското семейство, което ползва Toyota Century Royal.

Във Франция президентът Макрон се вози на Citroen DS9, който изглежда красив, но според специалистите е уязвим при атака.

Факт е, че държавните лидери от цял свят предпочитат автомобили, произведени в своята страна. Родните марки носят не само висока доза сигурност, а и национално самочувствие.

По време на визитите си в чужбина лидери като Путин, Си Дзинпин и Байдън с гордост показват уникалните си автомобили, представяйки огромния потенциал на родината си.

Базисна марка обаче остава "Мерцедесът"-ът, автомобил предлагащ нужните удобства за един държавен глава в съчетание с висока степен на бронезащита. Ето защо българското НСО от години залага на марката в превозването на първите мъже в държавата.

КОМЕНТИРАЙ