Представиха най-футуристичния Mercedes, който сте виждали някога СНИМКИ

  • 29.09.2020 8:00 /
  • 10659 /
  • 5
Представиха най-футуристичния Mercedes, който сте виждали някога СНИМКИ

Възможността за автономно шофиране може да се превърне в една от главните конкурентни опции в близко бъдеще в автомобилната индустрия. 

Още днес големите производители водят надпревара за осигуряването на тази възможност в своите модели, но за пълноценен автопилот все още е рано да се говори. И все пак ние не трябва да се съмняваме, че колите с изцяло автономно управление ще станат реалност. 

В тази посока мисли и Луиджи Хуанг, завършил Колежа по дизайн ArtCenter в Пасадина в щата Калифорния. Неговата дипломна работа Mercedes-Benz Vision Duet Rendering – концепция за автономен гранд турър.

Ново разбиране за транспорт 

Липсата на потребността от функцията на шофьора неизбежно ще доведе до грандиозно преосмисляне на салона на колата. Човекът няма да бъде вързан към волана и педалите и другите елементи на управлението - той само ще трябва да посочи крайната точка и да прави необходимите настройки на режима на движение. 

В салона ще се намират само пътници. А това означава, че се освобождава пространство, което може да се използва за почивка и развлечение. 

Какво ще представлява автомобилният салон на бъдещето, само може да гадаем. 

Символът на тези размисли в рендерите на Хуанг е станал централният обект в салона - масичката. Около нея са съсредоточени седалките, като едно от тях дори е обърнато с гръб към предния капак. 

Дизайнерски находки

Хуанг е успял по удивителен начин да създаде ефектен футуристичен дизайн на автомобила, който няма нищо общо със сегашните екстериори на моделите на Mercedes, но при това да отрази стила на марката.

Дизайнът на Vision Duet Rendering се отличава с разкош, елегантност и плавност на линиите. Конструкцията на автомобила също поставя акцент върху формите. 

В този смисъл в очите се набива липсата на врати - спорно решение, има доста по-близки към съвременността на идеята. 

Напълно очаквано е, че моделът на Хуанг ще е с електрическо задвижване. Затова е предвидено и специално трето място, което при нормалните автомобили би пречело на двигателя и скоростната кутия. 

Перспективи за бъдещето 

Най-вероятно Vision Duet Rendering ще има доста много почитатели, които ще искат в бъдеще той да стане сериен автомобил. Концепцията обаче е твърде смела, за да се допусне, че тя би се превърнала в реалност. 

Поне във вида, в който ни я представя авторът. 

Ако все пак рендерът стане реалност, то моделът би изглеждал доста нелепо. Пряката връзка с практическото предназначение на концептуалния автомобил за пътешествия се намира само в централната част на салона - масичката, която е напълно подходяща за пикник. 

Дори електрическата силова установка днес е пагубно решение за сегмента на гранд-тур заради ограничения пробег без възможност за зареждане на акумулаторите извън пределите на градовете. 

И все пак за начало на неизбежния разговор на тема автомобили с автопиолоти Vision Duet Rendering изглежда напълно достоен. 

Неговите дизайнерски и конструктивни решения може да вдъхновят и щатните дизайнери в отрасъла да започнат практическо движение в тази насока. 

Отсега нататък ни предстои само да чакаме инженерите да премахнат волана от автомобила. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • автомонтьор
    29.09.2020 19:43
    А в Путистан още се мъчат да измислят автоматичната скоростна кутия.
  • ххх
    30.09.2020 14:22
    Каква е тази беседка с четири колела?Само идиотите от мерседес могат да ни представят бъдещето с тази пародия.
  • До ххх
    30.09.2020 15:25
    Що не вземеш да прочетеш статията първо и после да коментираш. Явно картинките са ти достатъчни, а текста ти идва в повече.
  • Шльоко
    30.09.2020 15:51
    Близките 100 години приложеннието и използването на такива нови технологии в автомобилите, при едновременно участие в движението и на автомобили управлявани от човеци, ще е много опасно! Ще стане безопасно, когато няма да има шафьори във всички автомобили!
  • питам се
    30.09.2020 20:18
    Като е кола от бъдещето, защо е с колела както е било в миналото?