Предпазните жълти жилетки – къде са задължителни?

  • 14.06.2023 8:08 /
  • 3780 /
  • 0
Предпазните жълти жилетки – къде са задължителни?

Носенето на поне една предпазна светлоотразителна жилетка в превозното средство е задължително в повечето страни. Защото видимостта означава сигурност. Има обаче разлики в изискванията за използването им в различните страни, пише ауто прес нет.

Докато в Германия, например, досега няма задължение за носене, в други страни това е строго контролирано. Всеки, който не е сложил жилетка с висока видимост в случай на повреда на колата на пътя, може да очаква глоба до четирицифрена сума в зависимост от страната.

По-евтино и във всеки случай по-добре от гледна точка на безопасността е да имате под ръка жилетки с висока видимост за всички членове на семейството на борда в съответствие с текущия стандарт EN ISO 20471:2013.

Предлагат се и в детски размери. Съответният семеен комплект (напр. две жилетки за възрастни и две за деца) струва малко повече в обикновените онлайн магазини, отколкото една предпазна жилетка на някои автомагистрали.

Друго предимство на много от тези комплекти е че всички жилетки са опаковани в чанта, която може да се прибере във вратата на шофьора или в жабката.

Друг момент за който трябва да се внимава е предупредителният знак? В Италия и Испания товар, който надхвърля общата дължина, вписана в регистрационния документ на превозното средство, трябва да бъде маркиран с него.

Например багажник за велосипеди. И двете държави изискват знак с размери 50 на 50 сантиметра. Проблемът е в детайлите - испанският "Panello" има три диагонални червени ивици, докато италианският предупредителен знак е с пет ивици. Решението - специализираната търговия предлага знаци, отпечатани съответно от двете страни.

Различни държави, различни обичаи - това важи и за допълнителните задължения за носене на оборудване, свързано с безопасността. Например за резервни лампи, пожарогасители и резервни колела.

Или за предупредителния триъгълник. Ако карате караваната си към Хърватия, Словения или Турция например, трябва да носите два предупредителни триъгълника със себе си.

Автомобилните клубове, наред с други, предлагат актуални прегледи на своите уебсайтове. Колата под наем ли е избраното превозно средство на почивка? Ако шофирате до съседни страни или наемате превозно средство в чужбина, трябва да проверите дали оборудването му е пълно, когато го вземете.

Защото в идеалния случай компанията за коли под наем може да осигури липсващите предпазни жилетки или други артикули и нищо да не пречи на пътуването без стрес.

КОМЕНТИРАЙ