Посякоха джиповете, собствениците им ще плащат троен данък

  • 06.02.2024 8:38 /
  • 1825 /
  • 0
Посякоха джиповете, собствениците им ще плащат троен данък

Гласоподавателите в Париж подкрепиха в неделя предложението на социалистката кмет на столицата Ан Идалго за утрояване на таксите за паркиране на тежки автомобили в от типа SUV, предаде AFP.

Парижани гласуваха с 54,55% в подкрепа на таксуването на коли с тегло над 1,6 тона с 18 евро на час за паркиране в центъра на града при 6 евро за обикновените коли. 45,5 % се обявиха "против" мярката

Инициативата, която е част от продължаващите усилия на Париж да се превърне в по-благоприятен за велосипедистите град, има за цел да обезкуражи използването на "обемисти, замърсяващи" автомобили, като утрои таксите за паркиране.

Това решение идва по-малко от година след гласуването за забрана на електрическите тротинетки.

Едва 78 000, или 5,7%, от 1,3 милиона имащи право на глас са си направили труда да гласуват в 39-те избирателни секции, разположени около френската столица.

Идалго приветства „ясния избор на парижани“ в полза на мярка, която е „добра за нашето здраве и добра за планетата“ на фона на глобалните екологични проблеми. Тя вижда в него форма на съпротива срещу това, което смята за тревожно движение.

В публикациите си в социалните мрежи Идалго твърди, че джиповете заемат твърде много място по тесните парижки улици, замърсяват околната среда и “застрашават здравето и планетата ни”, а освен това предизвиквали повече пътнотранспортни произшествия.

апълно електрическите автомобили ще трябва да надхвърлят два тона, за да бъдат засегнати, докато хората, живеещи или работещи в Париж, таксиметровите шофьори, търговците, здравните работници и хората с увреждания ще бъдат освободени.

Под ръководството на Идалго Париж е претърпял значителни промени, като от 2020 г. насам са създадени 84 км велосипедни алеи, а според кметството между COVID-19 и 2023 г. използването на велосипеди се е увеличило със 71%.

Тези промени обаче се сблъскаха с опозиция от страна на водачите на автомобили, особено на тези, които предпочитат джипове - популярен избор сред семействата във Франция.

Критиците твърдят, че предложените такси за паркиране, възлизащи на около 200 евро на ден за някои от тях, са прекомерни и пораждат опасения относно достъпността на ежедневието и семейните нужди.

Лобистката група на автомобилистите "40 millions d'automobilistes" стартира петиция в подкрепа на свободата на водачите да избират предпочитаните от тях превозни средства.

Групата се противопоставя на това, което смята за посегателство върху свободата под прикритието на екологични съображения, и изразява загриженост, че ако не се противопостави, подобни мерки могат да се разпространят и в други градове.

Дебатът подчертава напрежението между екологичните цели и индивидуалните предпочитания в градското планиране и транспортните политики.

“Трябва твърдо да се противопоставим на тези атаки срещу свободата, преследвани под фалшиви зелени предлози”, гласи призивът на френските автомобилисти.

КОМЕНТИРАЙ