Посочиха емблематични коли на кралица Елизабет II СНИМКИ

  • 09.09.2022 11:08 /
  • 3823 /
  • 0
Посочиха емблематични коли на кралица Елизабет II СНИМКИ

Кралицата на Великобритания беше запален шофьор, за което беше безусловно уважавана както от професионалните състезатели, така и от обикновените шофьори. Кои автомобили на Нейно Величество помним най-много?

Обичана далеч отвъд пределите на родината си, кралица Елизабет II е известна не само с дългото си управление (възкачва се на престола на 6 февруари 1952 г.), но и с любовта си към автомобилите. Освен това Нейно Величество обичаше да шофира сама, пише Факти бг.

Тя се научава да шофира по време на Втората световна война, когато служи в женския помощен териториален корпус.

Страстта към шофирането ѝ е толкова голяма, че Елизабет II не се отказа от удоволствието да кара кола, въпреки напредналата си възраст и предупрежденията на лекарите. Колекцията от коли на Нейно Величество е впечатляваща. Включва както класически, така и модерни автомобили. Ето пет от най-известните и интересни коли на Елизабет II.

Bentley State Limousine

Jaguar, Bentley и други емблематични коли на кралица Елизабет II - 2

Безспорното бижу в автомобилната колекция на британската кралица е лимузината Bentley , изработена по поръчка . Връчена е на Нейно Величество през 2002 г. по случай 50-годишнината от възкачването ѝ на трона. Направени са само две такива коли и двете отидоха в гаража на Бъкингамския дворец. Цената на всяка е около 10 милиона паунда.

Тази кралска лимузина е по-дълга и по-висока от луксозния седан Bentley Arnage. State Limousine има бронирана каросерия с двуцветна цветова схема - черен покрив и бордо. А също и широко отварящи се врати, които позволяваха на кралицата да влиза и излиза, без да сваля шапката си, и седалки, направени специално за параметрите на Елизабет II.

Характерният талисман на Bentley на предния капак е сменен със статуетка на Свети Георги, убиващ змия, личният символ на кралицата на Великобритания. Въпреки мощния 6.75 V8 битурбо бензинов двигател от Arnage R, който произвежда 400 сили, кралската лимузина, като правило, се експлоатира в щадящи режими. На церемониални събития тя се движеше със средна скорост от 14 км / ч. Използвана е и от кралицата за седмичното ѝ пътуване до църквата.

Range Rover State Review

Jaguar, Bentley и други емблематични коли на кралица Елизабет II - 3

Една от най-обичаните марки автомобили от Елизабет II обаче е Land Rover. Казват, че по време на управлението си тя е придобила повече от 30 SUV-та на тази компания. Доста често за държавни шествия кралицата се качваше в специална версия на Range Rover. Особеността на този автомобил е липсата на покрив. Това улесняваше Нейно Величество да поздрави околните по време на пътуването.

Кралицата получи този офроуд кабриолет State Review като подарък от Range Rover през 2015 г. като признание за нейния ангажимент към продуктите на компанията. Специалната кралска версия се основава на автомобил с дълга база от четвърто поколение с хибриден симов тракт с мощност 340 конски сили, състоящ се от трилитров турбодизел и електрически мотор, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Работата по промяната на всъдехода за Елизабет II беше извършена от специалисти от отдела SVO. А първата публична поява на Нейно Величество с тази кола се състоя в Кардиф като част от представянето на новите цветове на Кралския уелски полк.

Land Rover Defender

Jaguar, Bentley и други емблематични коли на кралица Елизабет II - 4


Една от най-обичаните от Елизабет II кола беше бруталния Defender. Емблематичният всъдеход е същият символ на Великобритания като Нейно Величество. Има многобройни снимки на кралицата и нейния покоен съпруг, шофиращи офроуд превозното средство през именията Балморал и Сандрингам, както и големия парк Уиндзор.

Един от най-известните Defender-и на Елизабет II е от 2002 г. Построен е специално за Нейно Величество. Като цяло топлата връзка на Елизабет II с марката Land Rover е от много години. Те датират от 1948 г., когато компанията дава 100-ия сериен всъдеход на нейния баща, крал Джордж VI.

Три години по-късно той издава специално отличие за компанията, което показва, че кралското семейство цени тази марка. Това отличие е получено само от fj old британски автомобилни производители - Land Rover и Jaguar . Между другото, на платинената годишнина - 70 години царуване - която Елизабет II отбеляза тази година, Land Rover ѝ подари нов Defender 130.

Daimler Super V8 LWB

Jaguar, Bentley и други емблематични коли на кралица Елизабет II - 5

Друг специален автомобил, използван от кралицата, е луксозният седан Jaguar Daimler V8 Super LWB. Той се появява в гаража на Бъкингамския дворец през 2001 г. и за три години се превръща в транспортно средство за Елизабет II из територията на замъка Уиндзор. Тя е карала тази кола и извън двореца, за да се срещне с приятели.

Оборудването на седана с дълга база в цветовата схема British Racing Green е много необичайно. Зад централния подлакътник от фабриката е осигурен прибиращ се държач специално за чантата на Елизабет II. Тунелът съдържа бутони за включване на сини мигащи светлини, както и оборудване за комуникация с Министерството на вътрешните работи и Даунинг стрийт. Зад вътрешното огледало има чифт неоново сини светлини. Когато колата се приближи до двореца или замъка Уиндзор, благодарение на тях охраната вижда в коя от колите е кралицата.

Между другото, преди да влезе в гаража на Нейно Величество, новият Jaguar Daimler V8 Super LWB е тестван 2 500 мили или около 4000 км. След това Елизабет II го кара още 11 000 мили или 17 700 км за три години. През есента на 2013 г. тази кола беше продадена на търг за £43 360. По това време пробегът на автомобила е 15 252 мили или 24 545 км.

Jaguar X-Type комби

Jaguar, Bentley и други емблематични коли на кралица Елизабет II - 6


В гаража на кралица Елизабет II обаче има и много по-прости и демократични коли , на които обикновените британци също могат да се радват. Една от тях е Jaguar X-Type комби в British Racing Green. Кралското семейство купува тази кола през 2009 г., за да се придвижва из територията на двореца Уиндзор.

Под капака на има бензинов двигател 3.0 V6 с мощност 231 конски сили, работещ в тандем с 5-степенна автоматична скоростна кутия. Многократно Нейно Величество е снимана да кара Jaguar от този модел. След 7 години внимателна експлоатация - през февруари 2016 г. - кралското комби с луксозен бежов кожен салон беше продадено на търг.

Въпреки че е на 7 години, тъмнозеленият Jaguar X-Type тогава е в почти перфектно състояние. До момента на продажбата той е изминал 7 600 мили или приблизително 12 200 км. Новият собственик получи колата за £15 000.

КОМЕНТИРАЙ