Посочиха коя музика зад волана предизвиква най-много катастрофи

  • 04.02.2020 8:10 /
  • 6368 /
  • 0
Посочиха коя музика зад волана предизвиква най-много катастрофи

33% от участвалите в допитване шофьори признават, че силната музика ги изморява и забавя реакциите им, а пеят зад волана 54% от водачите.

Качеството на шофиране директно зависи от психологическото състояние на човека зад волана. Затова музиката не трябва да отвлича вниманието на шофьора, а да го насочва да се концентрира върху пътя. 

Проведено допитване показа, че 64% от автомобилистите постоянно слушат музика, докато пътуват, само 11% шофират в тишина. 

При това 71% от участвалите се съгласяват с това, че музиката в автомобила трябва да спомага за уравновесяването на шофьора. В допитването, проведено от "АвтоСпецЦентър", са участвали 400 шофьори на възраст между 22 и 60 години. 

14% вместо музика слушат новините или радиопредавания. Аудиокниги по пътя си избират 9%, уроци по чужд език вместо музика слушат само 1% от участниците. Най-често музика се слуша на фирмения касетофон на колата - 36%, записи на флашка слушат 32%, а чрез връзка със смартфон или таблет - 11%, CD-дискове - 9%.

От бордовите компютри за слушане на музика се възползват 6%, SD-карти избират 5%.

На въпроса, "Влияе ли звучащата в салона на автомобила музика върху вниманието на шофьора?", 33% са отговорили, че силната музика забавя реакциите и ускорява умората от шофирането, а 24% от участниците отбелязват, че и бавните композиции не са желателни: те отпускат и притъпяват вниманието.  

Против особено бързите песни се обявяват 16% от участниците в допитването, нарастващият темп на мелодията ги кара да увеличават скоростта. А 27% от участниците са отговорили, че музиката в салона им е необходима като фон, те не обръщат особено внимание върху композицията.  

Повечето избират популярната музика  (41%), а сред любимите им изпълнители са The Black Eyed Peas, Ерик Клептън. Джаз и соул предпочитат 29%, особено изпълнители като Луис Армстронг, Елла Фицджералд и Рей Чарлз.

Класическа музика на пътя слушат 18% от шофьорите. Тук лидери са Моцарт, Чейковский и Шуберт. Кънтрито е предпочитаноот 12% от участниците в допитването. Най-предпочитани сред изпълнителите на тази музика са Джони Кеш, Доли Партън и Ханк Уилямс. 

В проведени в миналото изследвания психолозите са отбелязвал, че хард рокът, хип хопът и "гаражният" рок са нежелателни за слушане зад волана, защото те водят до агресивен стил на шофиране и могат да доведат до катастрофи. С това твърдение са съгласни 71% от участниците в допитването. 

Зад волана пеят 54% от шофьорите, а 285 не пеят само защото това би ги отвлякло от шофирането. От пеещите 46% признават че пеенето им доставя удоволствие и им помага за повдигане на духа, при 25% то повдига настроението, а при 19% помага за концентрацията. 5% си помагат с пеене по време на задръстванията, други 5% пък пеят без да мислят, като на "автоматичен режим". 

 

КОМЕНТИРАЙ