Porsche към собствениците на Panamera: Не паркирайте до други коли, автомобилът се запалва и може да изпепели всичко

  • 02.07.2019 12:00 /
  • 1828 /
  • 0
Porsche към собствениците на Panamera: Не паркирайте до други коли, автомобилът се запалва и може да изпепели всичко

Компанията Porsche обяви за изтеглянето от руския пазар на лифтбека Panamera, продадени от официалните дилъри в периода 2010 година до октомври 2017 година. В автомобилите е открит дефект, способен да предизвика пожар, дори ако автомобилът е паркиран. 

Спонтанното възпламеняване до сега тровеше живота на собствениците на автомобилите BMW - през февруару заради лоша конструкция на системата за рециркулация на отработаните газове (EGR) бяха отзовани почти 30 000 автомобила. Сега подобна неприятност е открита и при Porsche Panamera, но работата в дадения случай не е в двигателя, а в системата за управление на вентилатора на климатика: в резултат на попадане на влага в контролния блок може да възникне късо съединение с последващо възпламеняване. 

Най-неприятното е, че да даде на късо системата може и при паркиран автомобил, тоест когато собственикът дори няма да разбере, че колата му се е запалила и няма да може по никакъв начин да я изгаси. Във връзка с това производителя беше принуден да призове собствениците на подлежащите на отзоваване автомобили с молбата-предупреждение - до ремонтните дейности "автомобилът да се паркира само на улицата и при достатъчно отстояние от останалите автомобили". По този начин Porsche иска да избегне пожарите и нещастните случаи, но едва ли собствениците на Панамера в Европа биха могли да намерят подобен пустинен участък в мегаполисите, в които живеят. Затова е най-хубаво те веднага да се обърнат към официалния сервиз. 

На отзоваване подлежат общо 2055 автомобила Porsche Panamera. Механиците на сервизните центрове на Porsche безплатно ще проверят потенциално опасния блок и при необходимост ще го ремонтират или заменят с нов 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ